VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AkzoNobel verrast beleggers met afboeking

Moeilijke tijden voor AkzoNobel beleggers. CEO Ton Büchner is nog tot de jaarwisseling afwezig. Intussen verwacht het verfbedrijf een aanhoudende lagere groei voor de Europese verftak.

Naast dit probleemdossier lijken beleggers ook niet zeker te zijn van een stabiel tot stijgend dividend voor 2012, normaal gesproken wel het uitgangspunt van het verfconcern.
 

En dan is er het plotselinge , één jaar voor zijn pensionering.

Terwijl de topman van de coatingdivisie een half jaar geleden nog werd herbenoemd voor een periode van twee jaar, vertrekt de Zweed al na de algemene vergadering van aandeelhouders in 2013.

Dure overname
Maar het meest ingrijpend is misschien wel de miljardenafboeking. AkzoNobel heeft bij het opmaken van de boeken de bedrijfsbalans nog eens goed tegen het licht gehouden.

Na een ‘prudente evaluatie’ heeft het concern besloten om ‘rekening houdend met een lagere verwachte groei’ een afschrijving op goodwill (“impairment charge”) te nemen van 2,5 miljard euro op de decoratieve verfactiviteiten.  

De goodwill, ofwel hetgene dat meer is betaald bij een overname dan de identificeerbare activa, kan niet langer worden verantwoord in deze periode van laagconjunctuur.

De afschrijving is overigens geen directe kasuitstoom, maar zegt iets over de toekomstige verdiencapaciteit in Noord- en Zuid-Amerika en vooral Europa, waar AkzoNobel het gros op afboekt: 1,9 miljard euro.

Die toekomstige verdiencapaciteit ligt volgens het management van het verfconcern nu dus flink lager dan eerder werd gedacht.

In 2008 moest AkzoNobel al 1,2 miljard euro afboeken op het Britse ICI.

Decoratief onder druk
Het is duidelijk dat de decoratieve verfdivisie, met bekende verven als Flexa en Sikkens, het moeilijker heeft dan de twee andere divisies van Akzo, de coating divisie ‘performance coatings’ en het chemie onderdeel ‘Specialty Chemicals’.
 

Europa is de grote boosdoener. De vraag van consumenten is bijzonder zwak, wat terug te zien is in het aantal potten verf dat Akzo verkocht het derde kwartaal. Het volume zakte met 6 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2011.

Eerder dit jaar leek de volumedaling juiste te kenteren met een min van 2 procent in het tweede kwartaal en een min van 4 procent in het eerste kwartaal. De terugval nu markeert een heuse trendbreuk.

De ebitda marge is blijven liggen rond de tien procent. Het decoratieve verfonderdeel heeft de daling in het ebitda-resultaat (resultaat voor aftrek van rentebetalingen, belastingen, afschrijvingen op activa en afwaarderingen goodwill) van de afgelopen kwartalen een halt weten toe te roepen.

Dat is te danken aan kostenbesparingen. In Europa gaat AkzoNobel de kostenbesparingen nog verder opschroeven om ook de marges in de toekomst veilig te stellen.   

Dividend onzeker
Beknibbelende klanten en een forse netto-schuld positie doen vrezen voor een voorzichtigere dividenduitkering.

Het interim-dividend is net als vorig jaar 33 eurocent. Maar rond deze tijd in 2011 was AkzoNobel nog loslippig en stelde het concern voor het hele jaar 5 eurocent meer uit te willen uitkeren dan in 2010.

Nu wil het concern niets kwijt over het totale dividend dat zij wil uitkeren over 2012. “In het licht van de huidige marktomstandigheden” wil AkzoNobel pas bij de presentatie van de jaarresultaten in februari 2013 meer duidelijkheid geven.

Of de verf- en chemiegigant opnieuw 1,45 euro per aandeel kan uitkeren is dus nog maar de vraag. Analisten gingen begin oktober nog uit van 1,5 euro per aandeel, maar de tegenvallende tussentijdse update kan de verwachtingen best wel eens temperen.

Kader-3e kwartaalcijfers
-Omzet stijgt met 6 procent naar 4,280 miljard euro;
-Voornamelijk door gunstige wisselkoersen, want het volume daalde met 3 procent;
-Het ebitda-resultaat steeg met 7 procent naar 540 miljoen euro;
-Herstructureringen houden de marges op peil.



Gerelateerde artikelen