VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 oktober 2012

Nutreco houdt vast aan verwachting

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De cijfers over het derde kwartaal tonen wederom aan dat Nutreco in de juiste markten investeert. Visvoer en opkomende landen vormen het succes achter de sterke en consistente groei van het bedrijf.

Met een fijne rugwind van hogere grondstofprijzen en valutawinsten zeilt Nutreco in een turbulente omgeving ieder kwartaal weer naar hogere omzetten.

Het afgelopen kwartaal boekte het diervoederconcern een 13 procent hogere omzet van bijna anderhalf miljard euro.

Rugwind kan ook draaien
De hogere verkoopprijzen en valutakoersen verbloemen dat Nutreco bij de onderdelen die voer produceren voor onder andere varkens en runderen feitelijk minder verkoopt dan in dezelfde periode van vorig jaar. De volumes staan namelijk bij alle activiteiten onder druk.

Zo groeide het belangrijkste onderdeel van de diervoederdivisie, Premix and Feed Specialties, het afgelopen kwartaal met 8,4 procent in omzet tot 315 miljoen euro.

Prijzen waren 1,6 procent hoger en de valutaire groei bedroeg 3,6 procent. De volumes daarentegen daalden licht met een half procent, terwijl overnames 3,7 procent groei toevoegden.

De groei komt daarmee vrijwel volledig uit factoren die buiten de controle van de onderneming liggen. De omzetgroei die nu wordt geboekt kan gemakkelijk veranderen in krimp op het moment dat de rugwind draait.

Groei komt uit vis
De ware groeimotor van Nutreco is de visvoerdivisie. Hier groeit de omzet ieder kwartaal met dubbele cijfers. De afgelopen drie maanden groeide de omzet met ruim 20 procent. Daarvan kwam 6,3 procentpunt voort uit groei van de volumes op eigen kracht.


Nutreco beschikt hier over een succesvolle formule voor de strategie. Naast de marktleiderschapspositie in de gestaag groeiende markt voor zalmvoer, breidt de onderneming steeds verder uit in voer voor andere vissoorten en garnalen.

Zo verstevigde het recent zijn positie in garnalenvoer door een meerderheidsbelang te nemen in een bedrijf uit Ecuador.

Bovendien is het bedrijf steeds meer actief in sterk groeiende markten in opkomende landen als Brazilië, China en Vietnam.

De verwachting mag rustig uitgesproken worden dat de visvoerdivisie de komende jaren het groeipad zal blijven bewandelen en steeds belangrijker voor Nutreco zal worden. Nu nog haalt de onderneming ongeveer 35 procent van de omzet uit de verkoop van visvoer, maar dat aandeel zal in de toekomst verder groeien.

Verwachting gehandhaafd
Topman Knut Nesse kwam dit jaar aan het roer en belandde in een door zijn voorganger Wout Dekker gespreid bedje.

Hij kan voorlopig rustig voorbouwen op de ingezette strategie. Die moet dit jaar resulteren in een bedrijfsresultaat van 260 miljoen euro. Een verwachting die nogmaals werd herhaald bij de publicatie van de derde kwartaal cijfers.


Voor 2016 is het vizier gericht op een bedrijfsresultaat van 400 miljoen euro. Ook dat mag haalbaar worden geacht, maar dan moet de rugwind in de diervoederdivisie niet plotseling draaien.

LEES MEER:


26 juli 2012

19 april 2012
 
27 maart 2012

9 februari 2012

 16 januari 2012

20 oktober 2011

28 juli 2011

21 april 2011

1 april 2011

  10 februari 2011


Op de hoogte blijven ?


Gerelateerde artikelen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}