VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 oktober 2012

Bakkerijdivisie CSM klaargestoomd voor hopelijk goede verkoopopbrengst

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Kostenbesparingen zorgen bij CSM niet alleen voor hogere operationele resultaten, ook kan zij hiermee een veel efficiënter lopende bakkerijdivisie in de markt zetten. Gezien de volumedruk is dat ook broodnodig.

De derde kwartaalcijfers van CSM worden wat lauw door de markt ontvangen. Qua omzetontwikkeling valt het wat tegen, autonoom is zelfs sprake van een krimp met 2,7 procent.

CSM weet wel wat kleine prijsverhogingen door te voeren, maar de volumedruk is hoog.

De consument houdt de hand op de knip en dat merkt CSM vooral bij de Europese bakkerijtak (volumedaling 5,6 procent) waar een verdere verschuiving optreedt naar lager geprijsde verkoopkanalen dan de ambachtelijke markt waar CSM traditioneel sterk is.

Kostenbesparingen
Vooral door stevige kostenbesparingen en een positief valuta-effect perst het concern uit Diemen er een ebita van 40,4 miljoen euro uit, nipt lager dan de gemiddelde analistenverwachting van 41 miljoen euro.

Het ebitda-cijfer steekt fraai af tegen een ebita van 30,3 miljoen euro vorig jaar, maar is wel exclusief eenmalige kosten ten bedrage van 19,5 miljoen euro. Vooral in Noord-Amerika boekt CSM een stevige winstverbetering.

CSM op schema
Het in het verleden al zo afgeslankte CSM is klaar voor een nieuwe fase, waarin het afscheid gaat nemen van de Europese en Amerikaanse bakkerijactiviteiten en verder zal gaan met de bedrijfsonderdelen Purac en Caravan.

Purac is marktleider op het gebied van melkzuur en daarvan afgeleide producten als ingrediënten en supplementen voor conserveringsmiddelen voor voedsel, biologisch afbreekbare plastics en farmaceutische en medische toepassingen.

Caravan maakte onderdeel uit van de Amerikaanse bakkerijdivisie en vervaardigt voedingsingrediënten, zoals emulgatoren op melkzuurbasis en mineraalverrijking.

Met de beoogde verkoop zet CSM liefst 87 procent van de omzet buiten de deur. Echter, wel activiteiten met een veel lagere marge: 4,7 procent tegen 10,3 procent voor Purac tot zover dit jaar.

Cijfers Purac en Caravan
Afzonderlijke cijfers van Caravan Ingredients ontbreken. CSM laat wel weten dat de ebita bij alle onderdelen van de Amerikaanse bakkerijtak een verbetering liet zien in een markt die de impact voelt van lagere consumentenbestedingen.

Purac leverde in het derde kwartaal autonoom 2,4 procent omzet in. Ook hier wordt het onderdeel voeding getroffen. Dit kon niet afdoende gecompenseerd worden een hogere volumes bij de chemische - en farmatak.

Wel steeg het bedrijfsresultaat van Purac door een betere productmix en besparingen.

Verkoop bakkerijdivisie
CSM heeft zojuist de informatiememorandum over de bakkerijactiviteiten naar een select aantal koopgegadigden gestuurd.

Het concern heeft hierin vermeld dat het verwacht dat het bedrijfsonderdeel in de komende paar jaar ten minste de verwachte marktgroei kan bijbenen. Deze markt zal waarschijnlijk in lijn met de algehele economie ontwikkelen.

CSM spiegelt geïnteresseerden voor dat de marges van de bakkerijactiviteiten verder zullen verbeteren, met name in Noord-Amerika. Deze margeverbetering hangt vooral samen met strikte kostenbeheersing.

Marktreactie
Beleggers reageren gematigd op de berichtgeving van CSM. De kostenbeheersing en het daardoor behaalde resultaat is goed nieuws en datzelfde geldt voor het op schema liggen van het verkoopproces.

Ook de mededeling dat er genoeg koopgegadigden zijn, is fijn om te horen.

Daar staat aanhoudende volumedruk tegenover, waar het gehele concern (3,1 procent gemiddeld) door geplaagd wordt, inclusief Purac (-1,6 procent), het onderdeel waar CSM mee verder gaat.

Het toekomstig koersverloop van CSM zal vooral bepaald worden door de verkoopopbrengst van de bakkerijtak. Voor stijgende grondstofprijzen heeft CSM zich ingedekt.

Analisten zijn over het algemeen positief over het aandeel dat sinds de aangekondigde verkoop al een aardige rit gemaakt heeft.

Desondanks schatten zij de waarde van de afzonderlijke onderdelen veelal hoger in dan de huidige beurskoers aangeeft.


Gerelateerde artikelen

Ongekend protest aandeelhouders Corbion tegen bonustoekenning
01-07-2014

Aandeelhouders van Corbion hebben zich massaal uitgesproken tegen een door…

Lees verder

Forse afscheidscadeautjes bestuurders Corbion
12-05-2014

Doen waarvoor je bent ingehuurd en daar een bonus voor ontvangen. Het leek…

Lees verder

Corbion rondt inkoopoperatie af
13-11-2013

Corbion (voorheen CSM) heeft het inkoopprogramma van eigen aandelen afgero…

Lees verder

Goede start voor Corbion
07-08-2013

Corbion, het voormalige CSM, is nog vol in verbouwing. De cijfers over het …

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}