VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vertrekkend Imtech-topman geeft een winstwaarschuwing af

Een bestuurswissel is vaak het moment waarop ondernemingen gaan afschrijven. Die taak blijft doorgaans voorbehouden aan de nieuwe topman. Bij Imtech is het vertrekkend topman Rene van der Bruggen die een winstwaarschuwing voor zijn rekening neemt.

Bij een update over het derde kwartaal meldt de technisch dienstverlener 70 miljoen euro aan tegenvallers. Vijftig miljoen euro gebruikt Imtech om 900 werknemers buiten te zetten bij activiteiten waar het bedrijf tegenwind ervaart.

Het gaat daarbij om de activiteiten op zee, de divisie Marine die technische ondersteuning en hulpmiddelen biedt aan schepen.

Marine wist afgelopen jaren minder orders binnen te halen, volgens Imtech gaat het om tijdelijke tegenslag die met een laatste rondje bezuinigen verholpen is.

Ook achterblijvers in de groei van Imtech zijn de activiteiten in de Benelux en Spanje. De onderneming had al rekening gehouden met verdere verslechtering van deze markten volgend jaar, maar die prognoses blijken nu toch nog te zonnig.

Imtech spreekt hier van “structureel tegenvallende resultaten”, op snelle verbetering in deze landen hoeven beleggers dus niet te hopen. Vandaar een forse reorganisatie.

Dat er een reorganisatie in Spanje aan zat te komen had Imtech-topman Van der Bruggen eerder al aangegeven. Niet aangekondigd was de afboeking van 20 miljoen euro op de Spaanse activiteiten, vorig jaar goed voor vier procent van de omzet. Daarmee boekt Imtech in één klap de helft van de goodwill op Spanje af.

Vasthouden
De miljoenentegenvaller zorgt ervoor dat de winst van Imtech dit jaar lager uitvalt dan vorig jaar. Het bedrijf zelf benadrukt liever de winstgroei die ontstaat als de eenmalige tegenvaller niet wordt meegerekend.

Ook benadrukt Imtech dat het vast blijft houden aan eerder geformuleerde doelstellingen voor 2015, een omzet van 8 miljard euro (in 2011 nog 5,1  miljard) en winstmarges van 6% tot 7%.


De groei wil Imtech deels op eigen kracht behalen en deels uit overnames. De verdeling tussen die twee moet “min of meer evenredig verdeeld” zijn, zo meldt het bedrijf.

Op basis van het verleden zou de balans wel eens door kunnen slaan richting groeien via overnemen. Imtech heeft zich de afgelopen jaren een ware overnamemachine getoond.

Voor aandeelhouders zou dat niet per definitie goed nieuws zijn. Imtech heeft eerder aangegeven dat het dividend snel omhoog kan als het bedrijf minder gaat overnemen. De jaarlijkse winstuitkering aan beleggers is in recente jaren flink achtergebleven bij de groei van het bedrijf.

Werkkapitaal
Voor de ontwikkeling van een ander heikel punt bij Imtech moeten beleggers wachten tot de cijfers over het vierde kwartaal. Het is de beheersing van het werkkapitaal.

Beleggers zijn er niet van overtuigd dat Imtech op de slimste manier met zijn geld omgaat. Een aantal speculanten rekent zelfs op een winstdaling.

Van een structurele winstdaling  is nu geen sprake. Maar ook het tijdelijke dipje is een tegenvaller voor topman Van der Bruggen, zo aan het einde van de rit.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen