VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AamigoO krijgt gevoelige tikken van toezichthouder AFM

Beursfonds AamigoO is op de vingers getikt door de AFM. Het statutair op Curaçao gevestigde payroll- en uitzendbedrijf moet van de beurswaakhond op drie onderdelen de jaarrekening over 2011 verduidelijken.

AamigoO mag dan een voor veel beleggers nietszeggend bedrijf zijn, de persberichten die het bedrijf actief in salarisadministratie, contractmanagement en online jobboards de wereld in slingert, zijn het lezen meer dan waard.

Overhoop met AFM
Nu blijkt AamigoO de laatste maanden met beurstoezichthouder AFM overhoop te hebben gelegen over de verstrekte informatie in de jaarrekening van 2010 en 2011.

Op drie onderdelen moet AamigoO bakzeil halen en het beleggend publiek aanvullend informeren. 


Vergoeding voor beursgang
Het eerste discussiepunt houdt verband met de beursgang van eind 2010.

Die kwam op onconventionele wijze tot stand via een reverse listing, waarbij de lege beurshuls EDCC gebruikt is om de activiteiten van AamigoO ‘in te schuiven’.

Daarvoor nam AamigoO een last via het eigen vermogen van 2,5 miljoen euro. Zelf spreekt AamigoO van een ‘vergoeding voor de beursnotering en de vergoeding voor de intentie van het zoeken van nieuwe aandeelhouders’.

Die ‘vergoeding’ liep dus niet via de verlies- en winstrekening, zoals de AFM vindt dat het had moeten gebeuren, en beïnvloedde zo alleen het vermogen maar niet de bedrijfswinst.

Resultaat flink lager
Uit de herziene verlies- en winstrekening die AamigoO nu prijsgeeft, blijkt dat het resultaat na belastingen (uit gewone bedrijfsuitoefening) over 2010 niet de eerder gepresenteerde 4,18 miljoen euro is, maar 1,72 miljoen euro.

In dat jaar bedroeg de omzet 8,5 miljoen euro.

De beursgang werd begeleid door de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Value8 van Peter Paul de Vries.

Value8 was destijds voor bijna 90 procent eigenaar van EDCC en kreeg als onderdeel van de afspraken tussen Value8 en AamigoO zo’n 20 procent van de AamigoO-aandelen.

Meer vingerwijzingen
Behalve de vingerwijzing dat het concernresultaat aanzienlijk lager ligt, vond de AFM ook de door AamigoO gegeven toelichting op de negatieve goodwill, die als positief resultaat mag worden bijgeboekt, onvoldoende.

Negatieve goodwill geeft aan dat een bedrijf is overgenomen voor een overnamesom die lager ligt dan de reële waarde. Voor AamigoO kwam de overname van Corso daardoor uit op een plus van 3,6 miljoen euro.

En dan had AamigoO volgens de AFM ook haar kortlopende schulden met 15 miljoen euro te laag in de boeken opgenomen.

In plaats van de 108 miljoen euro kortlopende schulden moet dat 123 miljoen euro zijn, terwijl de langlopende schulden 15 miljoen euro lager liggen dan de in de jaarrekening verantwoorde 25 miljoen euro.

Rumoer
Het beursleven van AamigoO kenmerkt zich tot nu toe vooral door vreemde capriolen.

En openheid en mededeelzaamheid zijn ook al niet aan AamigoO toevertrouwd. Zo wordt het bedrijf officieel vanaf Curaçao bestuurd door een trustbedrijfje (een bestuurder is nog altijd niet gevonden) en vinden aandeelhoudersvergaderingen ook op het tropisch eiland plaats.

Verder is voormalig Van Lanschot-bestuurder Peter Zwart de enige commissaris nadat een voormalig cfo van accountantskantoor Ernst & Young in augustus 2011, niet lang na de beursgang van december 2010, opstapte  vanwege belangenverstrengeling.

Ook legde een dochterbedrijf een zogeheten conservatoir beslag bij AamigoO als gevolg van gesteggel met een voormalige aandeelhouder.