VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kendrion ziet markten verder wegglijden

Kendrion heeft de eindmarkten verder zien verslechteren. De producent van elektromagneten houdt vast aan zijn winstverwachting, maar heeft daarvoor wel de hulp van een vrijgevallen voorziening nodig.

Autonoom daalde de omzet van Kendrion in het derde kwartaal met 10 procent, tegen een terugval van 3 procent het kwartaal ervoor.

Vooral bij de automotive-activiteiten verlopen de zaken steeds moeizamer. In een aantal marktsegmenten is hier zelfs sprake van een sterke omzetdaling.

Zo heeft ook het eind vorig jaar aangekochte Amerikaanse bedrijf FAS Controls het moeilijk. Dat is op zich slecht nieuws, maar zorgt voor een onvermoede meevaller. Kendrion had geld opzij gezet om een winstafhankelijke vergoeding na te betalen.

Dat geld, die voorziening, valt nu deels vrij. Het gaat nu om een meevaller van 2 miljoen euro. Volgens ceo Piet Veenema zit er nog circa 1 miljoen euro in het voorzieningenpotje, dat mogelijk in het vierde kwartaal vrij kan vallen.

Nieuwe plannen
Kendrion benadrukt het niet in het persbericht, maar alleen door de slechte prestatie van het overgenomen bedrijf kan de dit jaar flink verlaagde winstprognose gehandhaafd blijven.

Gelukkig verlopen de voorbereidingen van de nieuwe projecten voor de Amerikaanse automotive-markt nog steeds volgens plan. Hier is ook FAS Controls bij betrokken.

Zicht beperkt
Topman Veenema is nog wat onzeker over de decembermaand, waarin automotive-klanten wel eens met vroeg kerstreces kunnen gaan.

Zeker met het vrijvallen van de earn-outbetaling lijkt de winstprognose goed haalbaar en zelfs wat conservatief. Wat niet wegneemt dat het zicht op de winstontwikkeling voor volgend jaar bijzonder troebel is.

Veenema ziet nog genoeg kansen voor Kendrion, kijkt graag een paar jaar vooruit en spreekt hij nu over een omzetdoel van 400-500 miljoen euro over drie jaar (2011: 268 miljoen euro).

Uit spreidingsoogpunt wordt hierbij nadrukkelijk gekeken naar overnames buiten de automotivemarkt.




Gerelateerde artikelen