VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Concurrentiestrijd drukt marge Ahold

Een gezonde omzetgroei en stijgend marktaandeel voor Ahold in het derde kwartaal. In de aanhoudend uitdagende marktomstandigheden gaat de strijd om de portemonnee van de consument wel ten koste van de marge.

Marktomstandigheden blijven uitdagend met consumenten die voorzichtig zijn met hun uitgaven.
 
Om de mensen toch naar haar winkels te krijgen blijft Ahold in haar concurrentiepositie investeren en daarnaast blijven de promotionele activiteiten op een hoog niveau.

Het leverde Ahold in het derde kwartaal een hoger marktaandeel op in haar belangrijkste markten, Nederland en de Verenigde Staten.
 
Goede omzetgroei
De groei van de verkopen was in de VS gematigd. Op basis van constante wisselkoersen steeg de omzet hier met 3,7 procent. 

De omzet in Nederland steeg aanzienlijk sterker, een plus van 8,1 procent naar 2,5 miljard euro. 

De groei in Nederland kwam voor ongeveer de helft uit de overname van Bol.com, dat voor het eerst een volledig kwartaal in de cijfers werd opgenomen.

Lagere marge
Het onderliggende operationele resultaat, wat geschoond is voor buitengewone posten, bedroeg in het derde kwartaal 313 miljoen euro.

Daarmee kwam de marge uit op 4,1 procent tegenover 4,4 procent over dezelfde periode vorig jaar.

Concurrentiestrijd drukt marge
De strijd om marktaandeel gaat daarmee steeds meer ten koste van de marge. Over de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg de marge nog 4,2 procent.

In het derde kwartaal lag de marge dus duidelijk onder die van het eerste halfjaar. 

Ahold gaf bij de cijferpublicatie aan dat de concurrentiestrijd vooral in Nederland ten koste ging van de marge. Kostenbesparingen waren niet groot genoeg om de kosten van de strijd om marktaandeel goed te maken.

Gestage uitbreiding wordt voortgezet
Onder topman Dick Boer zet Ahold de eerste voorzichtige stappen over de grens naar onze buurlanden. In België werden in het afgelopen kwartaal de zevende en achtste Albert Heijn supermarkten geopend en in Duitsland werd gestart met de eerste AH To Go.

Na de overname van Bol.com wordt ook daar gewerkt aan verdere uitbreiding. Naast baby artikelen kunnen klanten inmiddels ook terecht voor persoonlijke verzorgingsartikelen bij de voormalige internet boekhandel.

Riant bij kas
Zo blijft de onderneming gestaag uitbreiden. Hoewel de balans, met een saldo aan liquide middelen van 1,5 miljard en een nettoschuld van 1,7 miljard euro, een grote overname niet in de weg zou staan, lijkt het pad van de geleidelijkheid de beste weg om te gaan. De vraag is of dat zo blijft.

In het derde kwartaal kondigde Ahold een onderzoek aan naar de strategische heroriëntatie ten aanzien van het 60 procents belang in Scandinavische ICA. Bij de publicatie van de derde kwartaal cijfers zweeg Ahold over de voortgang van het onderzoek.

Als besloten wordt om het belang af te stoten, wat zeer waarschijnlijk lijkt, zal Ahold nog rianter bij kas zitten. Het bestuur komt dan voor de keuze te staan om te investeren middels een grote overname of het geld terug te geven aan de aandeelhouders.

Aandacht bij margebehoud
Zo ver is het nog niet. Boer blijft vooralsnog stap voor stap uitbreiden en dat voor niet te grote bedragen.

 
Bovendien zal zijn aandacht de komende kwartalen nodig zijn bij het op peil houden van de marges in de huidige moeilijke marktomstandigheden.




Gerelateerde artikelen