VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alarmbellen in stereo bij Fugro

Nog geen elf maanden heeft Arnold Steenbakker het volgehouden als topman bij Fugro. Zijn vertrek valt samen met een winstwaarschuwing en een oorwassing van beleggers van de onduidelijke lijnen bij de bodemonderzoeker.

Voor Fugro blijven weinig signalen onopgemerkt. De ingenieurs uit Leidschendam hebben de meest geavanceerde apparatuur tot hun beschikking om informatie uit de diepste zeeën op te halen.

Beleggers moeten het doorgaans doen met een goed stel oren en ogen en dat lijkt Fugro te zijn vergeten.

Vrijdag nabeurs kwam het bedrijf met dubbel slecht nieuws: een winstwaarschuwing en onenigheid in de top van het bedrijf. De toelichting was summier en zorgt voor veel vragen bij beleggers.

Maar eerst de informatie die wel beschikbaar is.

Fugro verwacht voor dit jaar nu een nettowinst van zo’n 280 miljoen euro, 2,6 procent minder dan vorig jaar.  De omzet over het gehele jaar zal wel toenemen, tot 2,9 miljard euro. Dat is ruim 12 procent meer dan vorig jaar, waarvan 2 procent te danken is aan autonome groei en de rest aan overnames en wisselkoersverschillen.

Oorzaak van de lagere winstverwachting zijn onzekerheden bij de seismische activiteiten door de verkoop van de meerderheid van de Geoscience divisie. Daarnaast presteert de subsea-divisie zwakker dan gedacht en zijn er problemen met schepen bij de offshore divisie Geotech.

Zo beroerd lijken die prestaties overigens niet in de huidige moeilijke economische omstandigheden. Een winst van 280 miljoen euro is echter minder dan de eerdere ‘guidance’ van 310 miljoen euro, dus beleggers zijn in shock.

Het aandeel Fugro heeft het de laatste jaren uitstekend gedaan en de waardering is hoog, wat de koers kwetsbaar maakt voor tegenvallers.

Een belangrijke oorzaak van de koersval lijkt ook het vertrek van Arnold Steenbakker, de CEO die er pas sinds begin dit jaar zat. Dat is geen goed teken.

Fugro zit midden in een strategische heroriëntatie en nu blijkt de topman verschillen van inzicht te hebben met de Raad van Commissarissen over de richting die het bedrijf op moet gaan.

Vragen van beleggers
Beleggers zitten met verschillende vragen: welk verschil van inzicht zorgde voor het vertrek van Arnold Steenbakker en wat is er in elf maanden gebeurt dat de verhoudingen tussen commissarissen en Steenbakker zo heeft verslechterd?


Operationeel is het nog een raadsel waarom de onderzoeksactiviteiten van Fugro op zee zo beroerd draaien, terwijl de concurrentie het hier prima doet.

Slecht gesternte
De recente slechtnieuwsshow bij Fugro staat niet op zichzelf. Begin oktober kwam de top van het bedrijf publicitair onder vuur te liggen door opmerkelijke timing van directeuren Steenbakker en Jonkman bij het verzilveren van de personeelsopties ter waarde van ruim 1,3 miljoen euro. 

Het ging om opties die pas eind dit jaar aflopen. De recente ontwikkelingen maken die voortijdige transactie nog opmerkelijker. Als de vertrekkende Steenbakker zijn opties nu had afgewisseld had dat fiks minder opgeleverd.

En dan is er nog de affaire rond een geheimzinnig rapport over Fugro waarin sterk wordt getwijfeld aan de waarde van een onderdeel van Fugro. Het gaat om de zogenoemde multi-client database van Fugro.

Aan de kosten voor deze database met informatie over de bodemsamenstelling kent Fugro een boekwaarde toe die in maximaal vijf jaar moet worden afgeschreven als er geen vraag naar is van klanten.

De bibliotheek staat voor 427 miljoen euro in de boeken en zou volgens analisten wel het dubbele kunnen opbrengen. Maar zonder klanten zal dat bedrag zeker niet gehaald worden.

Duidelijkheid
Aan de nieuwe topman Paul van Riel de uitdaging de verhoudingen weer te herstellen. Heldere antwoorden op de vele vragen die beleggers hebben zal daarbij helpen.

En duidelijkheid over de aanwending van de . Fugro zei al dat deze gebruikt zal worden om de onderneming uit te bouwen, zowel door overnames als door investeringen in nieuwe en extra capaciteit om de autonome groei te stimuleren.

Fugro verwacht het dividend over 2012 op 1,50 euro per aandeel te kunnen handhaven. Bij de huidige koers is dat een rendement van bijna 4 procent.




Gerelateerde artikelen