VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 december 2012

Wie was afgelopen jaar de beste topman van Nederland?

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Wie is de beste topman van 2012 volgens beleggers? Wij maakten een voorselectie, u heeft het laatste woord.

De kwaliteit van het management is cruciaal voor het succes van elk bedrijf, en heeft bij beursgenoteerde ondernemingen een positieve invloed op de koers van het aandeel.

Een topman kan een bedrijf maken en breken, zeker op de beurs. We zagen er in 2012 weer verschillende voorbeelden van. Het beursjaar 2012 verliep voor beleggers niet ongunstig, maar het blijft een uitdaging het kaf van het koren te scheiden.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter AEX steeg tot medio december met zo’n tien procent ten opzichte van 1 januari. Een aantal beursfondsen in Amsterdam deed het aanzienlijk beter.

Uit die groep selecteerden wij vijf bestuursvoorzitters. Wie van deze vijf wordt de topman van het jaar 2012?

STEMMING GESLOTEN
U kunt niet meer stemmen

U heeft daarin het laatste woord. Maak uw keuze uit de kandidaten en stem. Staat uw favoriet er niet tussen? Dan kunt u zelf een suggestie doen.

ERIC MEURICE
 
Bedrijf:
Rendement 2012: 49,7%*
Topman Eric Meurice (1956) van chipmachinefabrikant ASML heeft een goed jaar. Hij won al het Blauwe Bord van de VEB als erkenning voor jarenlang buitengewoon goed presteren.

De beurswaarde van zijn bedrijf overtrof zelfs even die van Philips, het bedrijf waaruit ASML voortkwam.
Dit jaar maakte ASML het  voor enkele grote klanten mogelijk een aandelenbelang te nemen in het bedrijf.

Door het op deze manier binden van kapitaalkrachtige buitenlandse bedrijven stelt ASML haar eigen toekomst op een slimme manier veilig.

JEAN-FRANÇOIS VAN BOXMEER
 
Bedrijf: Rendement 2012: 40,4 %*
Jean-François van Boxmeer (1961) is sinds 2005 voorzitter van de Raad van Bestuur bij Heineken.

Hij laveerde het bedrijf door economisch roerige tijden, en daardoor zijn beleggers het aandeel steeds hoger gaan waarderen.

Heineken opereert in een markt die weinig groei kent maar door een uitgekiend overnamebeleid, met name in de opkomende markten,  wist de bierbrouwer omzet en winst in de afgelopen zeven jaar te verdubbelen.

EELCO HOEKSTRA
 
Bedrijf: Rendement 2012: 34,0%*
Eelco Hoekstra (1971) is de jongste topman van de bedrijven op de Amsterdamse beurs. Hij leidt het tankopslagbedrijf sinds begin 2011, nadat hij al enige jaren verantwoording droeg voor de Latijns-Amerikaanse en de Aziatische divisies van Vopak.

Het was dan ook geen toeval dat Vopak onder Hoekstra juist in opkomende landen als Mexico en China fors uitbreidde. De opslagterminal voor olie die Vopak samen met een Chinese partner bouwt zal de capaciteit van Vopak in China meer dan verdubbelen.

CHRIS OUWINGA
 
Bedrijf: Rendement 2012: 24,3 %*
Chris Ouwinga (1955) is al sinds 1986 topman van Unit4, waarvan hij in 1980 ook medeoprichter was. Onder zijn leiding groeide de onderneming uit tot een internationale speler op het gebied van bedrijfssoftware.

Unit4 is sinds 1998 in Amsterdam genoteerd en bracht beleggers sindsdien een keurig rendement, ondanks de diverse crises die zeker onder automatiseringsbedrijven grote sporen nalieten.

Weinig topmannen hebben zo’n lange staat van dienst als Chris Ouwinga. 

PAUL POLMAN
 
Bedrijf: 


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}