VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gouden handdrukken in 2012

De roep om paal en perk te stellen aan de gouden handdruk klinkt al lange tijd. Toch werden ook in 2012 weer de nodige vertrekvergoedingen toegekend.

Oud-Unilever topman Anthony Burgmans maakte zich in het Financieele Dagblad kort voor kerst druk over de mentaliteit aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

Burgmans stelde dat er een gebrek is aan moreel leiderschap en dat bestuurders de tijdgeest niet goed aanvoelen.

Opvallend was dat Burgmans als voorbeeld net een topbestuurder noemde die zonder een grote zak geld vertrok: Marie-Christine Lombard van TNT Express. Zij besloot in september over te stappen naar het Franse Geodis.

Daarmee schond ze volgens Burgmans en TNT contractuele afspraken. Maar Lombard liet wel een vertrekpremie van enkele miljoenen lopen.

De Franse topvrouw was niet de enige die dit jaar wegging zonder gouden parachute. Harry Koorstra van PostNL en Maarten Oldenhof van AND gingen haar voor.

Het zijn uitzonderingen in een jaar waarin stevige vertrekpremies weer regelmatig in het nieuws kwamen. Een paar gelukkige ontvangers in de voorbije maanden op een rij:

Hans Wijers (AkzoNobel)

Na bijna tien jaar aan het roer bij AkzoNobel gaf Hans Wijers dit voorjaar het stokje over. Wijers' vertrek had iets van een pensionering. De klus, de ombouw van Akzo tot vooral een verfproducent, is geklaard en hij ging uit zichzelf weg.

Toch . Een jaarsalaris plus een pensioenstorting.

Arnold Steenbakker (Fugro)

Na nog geen jaar in functie te zijn geweest als bestuursvoorzitter, werd in november . ‘Verschillen in aanpak' hinderden het functioneren van het bestuur, aldus het bedrijf.

Volgens Fugro heeft Steenbakker, in lijn met de code Tabaksblat, recht op maximaal één jaarsalaris. Dat komt nog altijd neer op bijna 6 ton.