VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers willen bijeenkomst met top van SNS Reaal

De vragen over verleden en toekomst van SNS Reaal stapelen zich op. Het wordt tijd voor echte duidelijkheid. De VEB roept de bankverzekeraar op een extra vergadering met aandeelhouders uit te schrijven.

Een beursgenoteerd bedrijf dat uitgebreid en openlijk reageert op krantenberichten: dat is zelden goed nieuws.

SNS Reaal, de bankverzekeraar in zwaar weer, vond het toch nodig om afgelopen zondag expliciet te reageren op een van een dag eerder.

De krant schrijft daarin dat SNS Reaal in 2010 waarschuwingen heeft genegeerd van accountant Ernst & Young over grote verliezen op de vastgoedportefeuille,

De accountant adviseerde volgens de krant om voor 1,2 miljard euro af te schrijven. Dit deed de bank niet, wel trof het een voorziening van ruim 600 miljoen euro. Zo werd voorkomen dat op dat moment staatssteun moest worden aangevraagd.

'Onjuist, verouderd'
dat het materiaal waarop NRC zich baseert voor een groot deel onjuist en verouderd is.

SNS Reaal gaf via de eigen site ook een brief vrij die het concern verstuurde aan de hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Daarin bekritiseert SNS-topman Latenstein de werkwijze en deskundigheid van de NRC-redacteuren in kwestie.

Hij verwijt de krant "zeer onzorgvuldige" berichtgeving.

Tweede keer
Onzorgvuldig of niet, het is al de tweede keer in korte tijd dat gevoelige informatie over SNS via de media uitlekken. dat SNS zakenbankiers had ingehuurd om, kort gezegd, het bedrijf volledig op de schop te nemen.

De kern van de problemen van SNS is duidelijk: het concern worstelt met zijn vastgoeddivisie Property Finance, die als een zwart gat het eigen vermogen dreigt leeg te zuigen. Keer op keer moet SNS afboeken op deze vastgoeddivisie.

Eén van de kwesties die NRC Handelsblad naar voren brengt is dat SNS niet snel genoeg afboekt maar de problemen voor zich uitgeschoven heeft omdat deze zich op een ongelukkig moment openbaarde.

Financieel directeur Ference Lamp van SNS gaf tijdens recente aandeelhoudersvergaderingen al aan dat die afboekingen gebonden zijn aan strenge (boekhoud-)regels.

Volgens deze richtlijnen is het niet toegestaan om ook mogelijke negatieve verwachtingen als afwaarderingen van de vastgoedportefeuille al te verwerken in de boeken.

Duidelijkheid aub
Maar communiceren met beleggers is meer dan alleen boekhoudregels volgen. Wanneer de financiële rapportage fors achter de feiten aanholt, wordt beleggers een te positief beeld geschetst.

Het management van SNS zou eind 2012 of begin 2013 een strategisch plan presenteren. Dat is dus nu. SNS Reaal moet beleggers niet alleen een heldere en levensvatbare strategie presenteren, maar op zijn minst voorzien van een realistische rapportage.

De VEB roept SNS Reaal op om beleggers te informeren over de strategie, vergezeld van een zinvolle financiële rapportage.

Het is aan SNS Reaal om een bijzondere aandeelhoudersvergadering uit te schrijven zodat aandeelhouders de kans krijgen om de nieuwe strategie plus cijfers met bestuur en commissarissen te bespreken.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen