VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers willen uitvoerige dialoog met accountant in jaarvergadering

Wie controleert de controleur? Bij beursfondsen willen aandeelhouders graag duidelijkheid van accountants over hun bevindingen. Maar dan moeten die wel zinnige antwoorden geven en geen standaardteksten herkauwen.

Om die wens van beleggers over te brengen heeft de VEB namens beleggers een brief aan zes grote accountantsorganisaties gestuurd.

Daarin maakt de vereniging bekend in de komende reeks aandeelhoudersvergaderingen nadrukkelijk de dialoog te zoeken met de accountant.

De VEB zal komend seizoen vragen stellen over de omvang van de controle, de schattingen en prognoses van het management, het corporate governance verslag maar ook over de toenemende pensioenenproblematiek.

Vorig jaar is gebleken dat accountants te weinig uitleg geven aan de aandeelhoudersvergadering. Dit geldt zelfs voor de accountants die van het bestuur van de vennootschap de ruimte krijgen om uitleg te geven.

Vasthangende plaat
Zo probeert de accountant veelal te volstaan met het ‘herkauwen’ van de controleverklaring zonder dat inhoudelijk op relevante vragen wordt ingegaan. Een dergelijke houding draagt niet bij aan de informatie-uitwisseling en discussie op de aandeelhoudersvergadering.

De VEB wil dat de accountant daadwerkelijk functioneert als vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer. Daarbij dient de accountant de financiële verslaggeving te controleren – niet uitsluitend voor de onderneming – maar voor de buitenwereld: de gebruiker van de jaarrekening, waaronder beleggers.
 

De accountant zal zich tijdens de aandeelhoudersvergadering moeten verantwoorden voor zijn controle jegens de gebruiker van de jaarrekening.

De verklaring van de accountant dient zekerheid te verschaffen, zodat de interne en externe stakeholders (waaronder beleggers) van de onderneming op basis van de jaarrekening tot gedegen besluitvorming kunnen overgaan.

Op het functioneren van de accountant is steeds meer kritiek.

De politiek heeft inmiddels ingegrepen.

Ondernemingen moeten nu om de acht jaar wisselen van accountant. Ook mogen accountants slechts zeer beperkt adviesdiensten leveren aan de onderneming die zij controleren.

De AFM heeft de accountants van Vestia, DSB en Van der Moolen voor de tuchtrechter gesleept. De VEB heeft grote kritiek op het functioneren van de accountants van Ahold, LCI, Landis, InnoConcepts en DE Master Blenders 1753.

Deze accountants hebben bij hun controle grote steken laten vallen waardoor beleggers grote schade hebben geleden. De VEB probeert deze schade op de accountants te verhalen. 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}