VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ArcelorMittal kan schuldenberg toch niet op eigen kracht verkleinen

Maar weinig in Nederland genoteerde bedrijven van enige omvang hebben zo'n lage kredietstatus als ArcelorMittal. Om de hoge schuld enigszins te dempen worden nu miljarden bij beleggers opgehaald.

Bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers afgelopen oktober werd duidelijk dat ArcelorMittal het bijzonder zwaar heeft.

Door een zwakke mondiale vraag naar staal, mede door de groeivertraging in China, en druk op de prijzen rapporteerde ArcelorMittal over het derde kwartaal een nettoverlies van liefst 709 miljoen dollar.

De operationele kasstroom over deze periode bedroef zelfs 1,6 miljard dollar negatief. Geen fijne cijfers voor een bedrijf dat een megaschuld van 23,2 miljard dollar met zich meetorst.

Knellen
Vlak voor kerst voelde ArcelorMittal zich ook nog eens genoodzaakt 4,3 miljard aan goodwill op zijn Europese activiteiten af te boeken. In totaal stond er voor 13,85 miljard dollar aan goodwill op de balans.

Deze impairment heeft geen effect op de schuld en de operationele winst. Wel tast deze het eigen vermogen aan (59 miljard dollar per 30 september 2012).

Geen vertrouwen
Lang heeft het concern volgehouden dat kostenbeheersing, desinvesteringen en een eerder aangekondigde dividendverlaging afdoende waren om de eigen schuld beheersbaar te houden.

Maar blijkbaar heeft de Frans-Indiase staalreus nu geen vertrouwen in verdere schuldafbouw via herstel van de resultaten.

Emissie
Opvallend is dat ArcelorMittal meer geld uit de markt heeft gehaald dan eerder de bedoeling was. In plaats van 3,5 miljard dollar heeft het concern nu circa 4 miljard dollar weten op te halen.

Door de aandelenuitgifte wordt het aantal uitstaande aandelen direct met 6,9 procent uitgebreid en op termijn via de convertible met ruim 15 procent.

De familie Mittal participeert voor in totaal 600 miljoen dollar mee in de kapitaalversterking. Het belang van de familie Mittal zal daardoor licht dalen, maar nog altijd circa 38 procent bedragen.

De opbrengst zal ArcelorMittal aanwenden voor schuldreductie. Volgens het concern blijft dat prioriteit hebben om ‘strategisch flexibel' te blijven.

In combinatie met opbrengsten uit desinvesteringen verwacht de staalreus in juni van dit jaar de nettoschuld tot circa 17 miljard dollar terug te hebben gebracht.

De middellangetermijn doelstelling van een nettoschuld van 15 miljard dollar komt hierdoor ook dichterbij.
Het concern houdt vast aan de afgegeven verwachting van een ebitda van circa 7 miljard dollar over 2012. Het jaar zou zijn afgesloten met een nettoschuld van circa 22 miljard dollar.

De verhouding nettoschuld versus ebitda mag volgens de bankafspraken niet boven de 3,5 uit komen. Dat getal bevindt zich nu dus op drie. Verdere druk op het resultaat zou de bankconvenanten in gevaar brengen.




Gerelateerde artikelen