VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 januari 2013

TNT Express moet na afhaken UPS (voorlopig) zelfstandig verder

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

UPS wacht het oordeel van de Europese Commissie niet af en zet zet een streep door de overname van TNT Express. Het expressbedrijf heeft nauwelijks tijd om uit te huilen, problemen genoeg.

De beslissing van UPS volgt op een bezoek aan de Europese Commissie (EC) enkele dagen geleden, samen met vertegenwoordigers van de Hoofddorpse pakketbezorger.

Daar kregen de beide concerns te horen dat de EC van plan was om de overname tegen te houden.

De door het grootste expresbedrijf ter wereld UPS gedane handreikingen om toch een fiat te kunnen krijgen van Brussel, hebben niks uitgehaald.

Zo liet dat het niet akkoord zou gaan met het plan van UPS om activiteiten af te stoten aan DPD.

Het kleine Franse bedrijf zou in de ogen van de EC niet voldoende concurrentie kunnen bieden aan veel grotere spelers als DHL en UPS.

Rood licht
UPS bestuursvoorzitter Scott Davis geeft nu aan dat de houding van Brussel maakt dat de Amerikanen ‘de overname in welke vorm dan ook niet te zullen doorzetten'.

Nu de stekker uit de deal wordt getrokken, moet Davis zijn portemonnee trekken. Tijdens de overnameonderhandelingen heeft UPS zich vastgelegd om in gevallen als deze 200 miljoen euro als zogeheten beëindigingvergoeding aan TNT Express te betalen.

Dit is niet meer dan een doekje voor het bloeden. Beleggers gooien het aandeel en masse in de uitverkoop. De koers van een aandeel TNT Express klapt in de ochtendhandel met een kleine 50 procent in elkaar.

PostNL, dat een kleine 30 procent van de aandelen TNT Express in bezit heeft, en het overnamegeld van UPS goed kan gebruiken laat een veer van ruim 30 procent.

Terug naar operationele focus
TNT Express laat in het persbericht weten dat het overnameproces, dat nu bijna een jaar heeft geduurd, een "afleiding voor het management" is geweest. Het concern moet zich nu snel op de operationele gang van zaken storten.

Probleemdossiers te over. In verband met grote onzekerheid omtrent de overname zouden klanten zijn weggelopen, de marges in Europa staan onder druk en in probleemland Brazilië worden nog altijd geen zwarte cijfers geschreven.

Daar komt bij dat TNT Express na het onverwachte opstappen van topvrouw Marie-Christine Lombard in september vorig jaar nog altijd op zoek is naar een definitieve topman.

De tijdelijke opvolger van Lombard, financieel directeur Bernard Bot, staat er voorlopig alleen voor.

Toekomst
De kans op een overname is niet helemaal vervlogen, maar de hoop op een vette overnamepremie lijkt in ieder geval verdwenen.

Het cashrijke UPS trekt zich terug, en ook grootste concurrent DHL zal geen toestemming van Brussel krijgen om TNT Express over te nemen.

Maar de EC heeft wel laten weten dat het niet dwars zou liggen bij een overname door (een combinatie van) FedEx (en DPD).

Beide partijen, die overigens al benaderd zijn om activiteiten over te nemen van TNT Express na de overname van UPS, zullen hun sommetjes hebben gemaakt.

Op een koers die momenteel rond de 4 euro schommelt, zal een eventueel nieuw bod niet in de buurt komen van de oude bieding van 9,50 euro. Het bod van UPS op TNT Express kwam op 17 februari nabeurs, het aandeel was die dag gesloten op 6,34 euro. 

Een mogelijk geïnteresseerde partij lijkt weinig moeite hebben om TNT-grootaandeelhouder PostNL over de streep te trekken. De zwakke balans van het postbedrijf maakt dat het concern nog altijd op zoek zal zijn naar manier om het belang in Express ten gelde te maken. 
 
“De transactie tussen UPS en TNT Express zou de waarde van ons belang in TNT Express hebben gemaximaliseerd. Als bij een formeel besluit van de Europese Commissie de overname niet wordt doorgezet, verwachten wij dat wij het belang [in TNT Express] op de middellange termijn te gelde maken om betere waarde voor onze aandeelhouders te creëren, nadat we de stabiliteit bij TNT Express hebben zien terugkeren,” aldus PostNL CEO Herna Verhagen in een persverklaring.

LEES MEER:


11 januari 2013

29 oktober 2012

10 oktober 2012

24 september 2012

6 september 2012

7 augustus 2012

 
7 augustus 2012

30 juli 2012

21 juni 2012

2 mei 2012

22 maart 2012

21 februari 2012

18 februari 2012

6 februari 2012

9 januari 2012

31 oktober 2011

6 oktober 2011

5 augustus 2011

26 mei 2011

25 mei 2011

8 april 2011

Op de hoogte blijven?


Gerelateerde artikelen

‘Cruciaal kwartaalcijferseizoen’ aan Damrak goed begonnen
TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
05-10-2015

Sinds TNT Express werd afgesplitst van PostNL en het een overnameprooi werd…

Lees verder

TNT overname PostNL
TNT Express wil bestuurders meer gratis aandelen geven
24-02-2015

TNT Express sleutelt voor de derde keer in vier jaar aan het beloningsbelei…

Lees verder

TNT beloning pakketbezorging
TNT Express spreekt ruime kaspositie aan voor forse (inhaal)investeringen
17-02-2015

Hogere investeringen moeten TNT Express weer op de kaart zetten. Maar volge…

Lees verder

TNT pakketbezorging

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}