VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 januari 2013

ASMI onduidelijk over publicatie onderzoek onderwaardering

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

ASMI gunt beleggers nog geen inkijkje in haar zielenroerselen. Wanneer de chipmachineproducent de onderzoeksresultaten van een toekomstbepalende studie naar buiten brengt, blijft onduidelijk.

In een reactie op het verzoek dat beleggersvereniging VEB namens beleggers deed, laat ASMI weten dat "het uitgangspunt was, en nog steeds is, ernaar te streven het onderzoek zo snel mogelijk af te ronden".

"Wij stellen de kwaliteit van het proces en de resultaten voorop", schrijft bestuursvoorzitter Chuck del Prado in zijn brief.

Aan de vorig jaar uitgesproken verwachting om de resultaten voor de aandeelhoudersvergadering van 2013 (halverwege mei) met beleggers te delen, verandert volgens Del Prado niets.

Onderwaardering
Zes maanden geleden startte ASMI met hulp van zakenbanken HSBC en Morgan Stanley een onderzoek naar de eigen onderwaardering op de beurs.

Het meerderheidsbelang dat de chipmachinefabrikant (52,17 procent) heeft in het aan de Hong Kongse beurs genoteerde ASM Pacific Technologies (ASM PT) heeft op basis van de beurskoers al jarenlang een veel hogere waarde dan ASMI in zijn geheel.

Het is een probleem dat ASMI en haar aandeelhouders al ruim zes jaar in hun greep houdt.

Op het moment dat ASMI het onderzoek in april 2012 aankondigde bedroeg dit gat in de waardering ruim 700 miljoen euro.

Het speurwerk naar de oorzaken en mogelijke oplossingen voor het feit dat "de financiële markten de waarde van de gecombineerde activiteiten van ASMI niet erkennen", zoals ASMI het formuleert, kan tot ingrijpende maatregelen leiden. Zo zou de band tussen ASMI en ASM PT helemaal kunnen worden doorgeknipt.

Want ondanks de langzaamaan opkrabbelende eigen front-end divisie komt die progressie in de beurswaarde van ASMI niet tot uitdrukking.

Afgaand op de beurskoersen van ASMI en ASM PT, plakken beleggers op het front-end onderdeel nog altijd een forse negatieve waarde.

Het zogeheten front-end onderdeel maakt machines voor de productie van chips terwijl de back-end tak van ASM PT machines produceert voor het verpakken van chips.

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}