VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Staat laat alarmbellen afgaan bij ABP

Het ministerie van Financiën heeft een hoop onrust veroorzaakt met het plan om gewone obligatiehouders te laten meebetalen aan de redding van SNS Reaal. Voor pensioenfonds ABP is het reden om de beleggingsposities goed te bekijken.

Uit het beleggingsoverzicht 2011 blijkt dat ABP toen 405 miljoen euro aan vastrentende waarden van SNS in bezit had.

Een woordvoerder wijst er maandag op dat dit niet betekent dat ABP deze obligaties nog steeds heeft.

Hij voegde toe dat ABP maatregelen heeft genomen om het risico dat het fonds loopt op SNS te beheersen, ook in geval van een nationalisatie.

"Probleem duidelijk"
"Ruim van tevoren hebben we verschillende scenario's beke ken en daarop actie ondernomen. Dit houden we al een tijd in de gaten. Dat er een probleem is bij SNS is natuurlijk ook al lang duidelijk", voegde hij toe.

Vorige week werd duidelijk dat de overheid serieus overweegt om bij een eventuele ingreep bij SNS de obligatiehouders te laten meebetalen. Dat zou betekenen dat zij een deel van hun vordering op de bank moeten laten schieten en komt in zekere zin neer op een faillissement.

Posities bekijken
Dit plan kon meteen rekenen op een . De kredietbeoordelaar stelde dat het een flinke impact zou hebben op de manier waarop tegen bankobligaties moet worden aangekeken.

Fitch gaat er nu vanuit dat Europese overheden houders van gewone bankobligaties van zogenaamde systeembanken niet laten bloeden.

Ook bij ABP is de opstelling van Nederlandse politici opgevallen. "Als er gesproken wordt over nationalisatie beginnen hier de lampen te knipperen. Dat gebeurt ook als wordt gesproken over het mee laten betalen van gewone obligatiehouders", aldus de woordvoerder.

"In bredere zin is het reden om alle posities te bekijken en te zien hoe maatregelen doorwerken." Eind 2011 had ABP ook vastrentende waarden van onder meer ABN Amro, ING, NIBC en enkele Britse banken.

SNS maakte maandag bekend dat . Als het zover komt is de discussie over het afstempelen van de positie van obligatiehouders een theoretische exercitie geweest.




Gerelateerde artikelen