VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

BinckBank ziet ook nieuwe doelstelling uit het zicht verdwijnen

BinckBank paste vorig jaar zijn groeidoelen aan. Het ging niet meer om het aantal rekeninghouders, maar om het aantal transacties. Ruim een half jaar later lijken de nieuwe doelen al onhaalbaar.

In 2010 leek het Binck voor de wind te gaan. Het bedrijf groeide hard in België en de eerste stappen op de Franse markt waren veelbelovend.

Daarom stelde het bedrijf zich duidelijke groeidoelen voor eind 2013: 80.000 rekeningen in Frankrijk, 90.000 in België.

Driekwart jaar geleden werd duidelijk dat dit niet zou gaan lukken. Het groeitempo zakte in. Afgelopen jaar kreeg Binck er in beide landen bijna 6000 klanten bij. In België stond de teller eind 2012 op ruim 58.000, in Frankrijk op ruim 44.000.

Maar het aantal rekeningen is ook eigenlijk geen goede maatstaf voor succes, aldus Binck. Het gaat om het aantal transacties. Daarom werd vorig voorjaar een nieuw langetermijndoel gesteld: 13,5 miljoen transacties in 2015.

Maar vanuit dit perspectief is 2012 niet een al te best jaar geweest. In plaats van een stijging liet het aantal transacties een daling zien met 20 procent tot 7,15 miljoen.

Belastinglast
Binck had onder meer last van de invoering of verhoging van belastingen op de effectenhandel. In Frankrijk is een financiële transactiebelasting ingevoerd, in Belgie werd een soortgelijke beurstaks verhoogd. Daarbovenop komt in Italië, Binck's nieuwste markt, dit voorjaar een nieuwe heffing.

Het Centraal Planbureau onderzocht eind 2011 de invoering van een transactiebelasting in Nederland. Op basis van de wetenschappelijke literatuur concludeerde het CPB onder meer dat de handelsvolumes zullen dalen.

Dat is precies wat er lijkt te zijn gebeurd in Frankrijk en België. Het totaal aantal transacties in deze landen daalde ten opzichte van 2011 met respectievelijk 15 en 19 procent. Dit ondanks de toename van het aantal rekeninghouders.

Niet effectief
Het CPB stelde eind 2011 ook dat invoering van een transactiebelasting niet effectief is. Het doet weinig voor de financiële stabiliteit en er zijn betere manieren om belastinggeld op te halen bij de financiële sector.

Desondanks is het onderwerp in Nederland op de agenda gebleven. In oktober stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Nederland interesse heeft in samenwerking met een groep EU-lidstaten die werken aan invoering van een nieuwe heffing.

BinckBank houdt er rekening mee dat het er in Nederland, zijn thuismarkt, inderdaad van komt. Dat zal een ‘negatieve impact hebben op de prestaties' van het bedrijf. Dat de net opgestelde lange termijndoelstelling dan definitief de prullenmand in kan laat zich raden.




Gerelateerde artikelen