VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold nog rianter bij kas na vertrek uit Scandinavië

Ahold-topman Dick Boer is er altijd duidelijk over geweest: het concern wil het voor het zeggen hebben bij alle bedrijfsonderdelen. Vandaar ook de snelle verkoop van het Scandinavische onderdeel ICA. Wat gaat Ahold met de opbrengst doen?

Begin september aangekondigd en nu een voldongen feit: Ahold vertrekt uit Scandinavië.

Het concern verkoopt zijn belang van 60 procent in ICA, de Scandinavische supermarktketen, voor circa 2,5 miljard euro contant aan het Zweedse Hakon Invest, dat al de resterende 40 procent in bezit heeft.

De verkoop is in lijn met de in 2011 gepresenteerde groeistrategie die de focus legt op waardecreatie bij de bedrijfsonderdelen waarover Ahold controle uitoefent. Bij ICA was dat niet zo omdat minderheidsaandeelhouder Hakon het feitelijk voor het zeggen had.

Zonder controle is Ahold niet in staat om noodzakelijke maatregelen door te drukken om de winstgevendheid te verhogen.

Bovendien was ICA een minder rendabel onderdeel. ICA realiseerde in 2011 een omzet van 10,5 miljard euro en verdiende daar een operationele winst mee van 338 miljoen euro. De onderneming is daarmee winstgevend, maar op een lager niveau dan bijvoorbeeld de overige supermarkten.

De marge van 3,2 procent ligt aanzienlijk lager dan de 6,4 procent die Ahold in Nederland behaalde en de 4,1 procent van de activiteiten in de Verenigde Staten.

Snelle en goede zaken
De verkoop van ICA is sneller gegaan dan verwacht. Begin september kondigde Ahold aan de strategische opties voor ICA te bekijken. Daarbij waren een verkoop of een beursgang de meest waarschijnlijke opties.

De afronding van het proces zou zes tot twaalf maanden vergen, maar vandaag, vijf maanden later, blijkt Ahold snel en goed zaken te hebben gedaan met haar medeaandeelhouder.

Nog rianter bij kas
De verkoop betekent een verdere bijdrage aan de toch al ruim gevulde kas van Ahold. Aan het einde van het derde kwartaal vorig jaar had het concern voor bijna 1,6 miljard euro aan kasmiddelen op de balans staan, tegenover 3,3 miljard euro aan schulden en verplichtingen.
 
Met de opbrengst van deze verkoop is heeft Ahold ruim 4 miljard euro in kas. Daarmee zou de onderneming theoretisch schuldenvrij zijn en zelfs 700 miljoen euro over houden.

Voorzichtig groeipad
Topman Dick Boer heeft sinds zijn aantreden blijk gegeven van een duidelijk richtingsgevoel. Vanaf de start stippelde hij een heldere strategie uit. Met de afstoting van ICA brengt hij opnieuw meer focus aan binnen de organisatie en richt hij zich op de werkelijke kernactiviteiten. Klaar is hij waarschijnlijk allerminst.

Sinds zijn aantreden heeft hij nauwelijks geld uitgegeven aan overnames. Het meest aansprekende wapenfeit was de aankoop van online warenhuis Bol.com voor 350 miljoen euro.

Verder bleven de aankopen beperkt tot wat Amerikaanse supermarkten en 15 C1000 en Jumbo winkels. Het groeipad wordt voorzichtig betreden en richt zich naast de sporadische kleine aankopen vooral op uitbreiding buiten de Nederlandse landsgrenzen in België en Duitsland

Delhaize op het raderscherm
De grote vraag is wat Ahold nu gaat doen met de enorme zak met geld. De grote vraag is wat Ahold met al dat geld gaat doen. Financiële topman Jeff Carr weigerde in een toelichting op de verkoop vooruit te lopen op eventuele bestedingsdoelen.

Totdat die duidelijkheid er is zal het jarenlange gerucht over een samengaan met Delhaize uitbundig rondzingen. De twee sluiten goed op elkaar aan met thuismarkten in Nederland en België en bovendien overlappende posities in de Verenigde Staten.

Bovendien kost de Belgische supermarktketen op dit moment 3,8 miljard euro op de beurs en dat is na de verkoop van ICA een financieel behapbare overname.

Uitkering aan aandeelhouders
Aandeelhouders zitten er waarschijnlijk minder op te wachten, want Delhaize kent de nodige operationele problemen bij zowel de Belgische als Amerikaanse supermarkten. De winstgevendheid en groei liggen dan ook aanzienlijk beneden het niveau van Ahold.

Een riant bonusdividend, hogere toekomstige dividenden en aandeleninkoop in combinatie met de gedegen groeistrategie die gestoeld is op autonome groei en kleine aanvullende overnames zal aandeelhouders veel meer aanspreken.




Gerelateerde artikelen