VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM Offshore moet vol inzetten op balansversterking

Na de karrenvracht aan slecht nieuws die SBM Offshore in 2011 en 2012 over beleggers uitstrooide, moet het dieptepunt inmiddels achter de rug zijn. Vooral het opkalefateren van de financiële huishouding is topprioriteit. 

SBM kan verder met de borstels door haar balans gaan.

Want afwaarderingen en voorzieningen op twee hoofdpijnprojecten in Noorwegen en Canada hakten er de laatste twee jaar flink in. Die bezorgden de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie zo’n 800 miljoen dollar aan verliezen die nu weer aangezuiverd moeten worden.

Het dividend over 2012 was vanwege het nettoverlies van 75 miljoen dollar al eerder geschrapt, net als een eventuele winstuitkering over het lopende jaar.

Maar bij de jaarcijferpresentatie van de weer langzaam opkrabbelende bouwer van platforms en tankers om olie en gas op te pompen hintte SBM bovendien al op het passeren van dividend over 2014.

Solvabiliteit opvijzelen
Zeperds hebben het eigen vermogen danig aangetast. De eerste stap om de solvabiliteit (het eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen) van een te magere 27 procent op te  vijzelen zette topman Bruno Chabas medio december al.

SBM haalde toen het beursgenoteerde investeringsvehikel Hal van de familie Van der Vorm, ook bekend als aandeelhouder van Vopak, Boskalis en tot voor kort Dockwise, over om voor 193 miljoen dollar in de maritieme dienstverlener te pompen.

Die financiële injectie was nodig om binnen de afspraken met de huisbanken te blijven.

De eveneens nieuwe financiële man Peter van Rossum wil de solvabiliteit in ieder geval in 2015 hebben opgekrikt tot boven de 40 procent. “Maar ik mik eerder op 50 procent dan op 40 procent”, aldus Van Rossum tijdens de analistenbijeenkomst.

Bij een gelijkblijvend balanstotaal van zo’n 6,4 miljard euro moet het huidige eigen vermogen (1,5 miljard euro) zo’n beetje verdubbeld worden.

Zo'n vaart hoeft het niet te lopen als SBM meer nadruk gaat leggen op de verkoop in plaats van verhuur van de installaties. Leaseconstructies drukken zwaar op het geïnvesteerde vermogen. 

Stevig buffervermogen noodzakelijk
Een stevig buffervermogen is belangrijk om potentiële klanten gerust te stellen en nieuwe orders te kunnen binnenhalen.

Maar ook om weer in de ‘investment grade’ categorie te komen bij kredietbeoordelaars als Standard & Poors en Moody’s. SBM kan dan makkelijker obligaties uitgeven om zichzelf te financieren.

Het verkopen van onderdelen, vorig jaar verkocht SBM al een schip en dochteronderneming GustoMSC, moet 400 miljoen dollar opleveren.

Ook een nieuwe aandelenuitgifte van 10 procent behoort tot de mogelijkheden.
 

Als SBM voor 11 maart 2013 een schikking treft met Talisman, de klant die het desastreus verlopen Noorse Yme-platform zou gaan exploiteren en waarmee Chabas en Van Rossum intensief soebatten, zullen de extra aandelen worden gedrukt.

Moeilijk jaar
Chabas noemde 2012 “een moeilijker jaar dan voorzien” maar blijft wel optimistisch over de kansen in de markt voor varende boor- en opslagplatformen, de zogeheten FPSO’s die SBM bouwt en vervolgens verkoopt of voor bijvoorbeeld 20 jaar verhuurt.

De omzet kwam uit op 3,7 miljard euro, een stijging van 17 procent, en voor 2013 mikt Chabas op vier miljard euro aan inkomsten.

“Ondanks de aanhoudende onzekerheid over de financiële impact van de probleemprojecten hebben we vertrouwen in de aanhoudende groei van de FPSO markt”, aldus de Fransman.

SBM had aan het eind van 2012 nog voor 14,5 miljard dollar aan opdrachten in de boeken. Een jaar eerder was dat 16,9 miljard dollar. Die daling is onder meer veroorzaakt door een lager aantal projecten dat in de markt gezet werd, de afboeking op Yme en de verkoop van het onderdeel GustoMSC in november.

Die werkvoorraad verwacht het bedrijf in de loop van 2013 weer te kunnen ophogen. Van de 57 verwachte nieuwe opdrachten die de wereldmarkt de komende drie jaar te bieden heeft, zal SBM meebieden op zo'n 20 stuks, meldde Chabas.

Op dit moment lopen er zeven tenders waarvan SBM een ‘fair deel’ wil binnenhengelen.  

Hartenkreet
Chabas benutte de analistenpresentatie ook maar direct voor een soort hartenkreet. Hij ziet concurrenten, waaronder het Japanse Modec, tegen wel erg lage prijzen inschrijven op projecten.

“Als we zo doorgaan, zal onze industrie verdwijnen en daar is niemand bij gebaat”. SBM wil betere prijzen gaan bedingen tegen aanvaardbare projectrisico’s en daarvoor zullen volgens Chabas “de prijsniveaus moeten worden aangepast”.




Gerelateerde artikelen