VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vierde verliesjaar op rij dwingt Wessanen tot stevig ingrijpen

Een bedrijf dat voortdurend in een transformatieproces zit en gedwongen is om afschrijvingen door te voeren. Hoe moet het nu verder met Wessanen?

Topman Piet-Hein Merckens zal halverwege 2010 met andere verwachtingen bij Wessanen aan de slag zijn gegaan.

Dat de weg om Wessanen weer op te lappen hobbelig zou zijn, had hij ongetwijfeld ingecalculeerd. Maar dat Merckens nu zijn derde en grootste verliesjaar noteert, is een behoorlijke domper.

De vraag is nu vooral hoe lang topman Piet Hein Merckens de snackdivisie van de Beckers-kroketten en Bicky-burgers nog binnenboord houdt. Die diepvriestak eindigde vorig jaar 11,4 miljoen euro in de min.

En ook hoe de verder wegzakkende speciaalwinkels (Natuurwinkel) weer de weg omhoog kunnen vinden.

Uit het lood
Die probleemkindjes vreten managementaandacht en geld maar enig wenkend perspectief kan Wessanen beleggers hier niet bieden.

Wessanen hangt feitelijk uit het lood. Bij de speciaalwinkels zit de concurrentie van ketens als Marqt en EkoPlaza op het vinkentouw en moest Merckens in het laatste kwartaal een volumedaling van vijf procent slikken.

De jaaromzet ging met dubbelcijferige percentages omlaag van 248 miljoen vorig jaar naar 205 miljoen in 2012. Het bedrijfsresultaat (ebit) was 30,4 miljoen euro negatief, terwijl dat vorig jaar 22 miljoen euro was.

Alleen de muesli's, koekjes, thee en chocopasta's van merken als Zonnatura, Bjorg (Frankrijk en Duitsland) en Whole Earth (Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland) deden het naar behoren. Die zogeheten grocery-tak lijkt de enig levensvatbare tak met toekomstmuziek.

De omzet pluste met ruim 12 procent tot 273 miljoen euro. Vooral het feit dat de verkoopvolumes in het vierde kwartaal vijf procent hoger lagen en Wessanen de prijzen kon verhogen, is een opsteker.

De vierde poot is nog altijd ABC, producent van hippe kant-en-klaar cocktaildrankjes als daiguiri's en margarita's. Merckens had die vorig jaar van de hand willen doen, maar kopers deinsden terug voor de ‘nog onvoldoende bewezen staat van dienst' van ABC.

Zwoegen en zweten
Zwoegen en zweten was het in 2012. Net als vorig jaar (53 miljoen euro) moet Wessanen alweer stevige afwaarderingen pakken op haar gespecialiseerde merken Allos, Tartex en Kallo.

Deze keer zo'n 40 miljoen euro. Door die afwaarderingen, die rechtstreeks ten laste van het resultaat gaan, eindigde Wessanen 61,5 miljoen euro in het rood. De jaaromzet kwam nipt hoger uit op 710,8 miljoen euro.

Stootkussen kleiner, vrije kasstroom ook
Door het jaarverlies teert het stootkussen van het bedrijf, het eigen vermogen, in tot 100 miljoen euro.

Desondanks gunt Merckens zijn beleggers een dividend van vijf eurocent. Als dit volledig in contanten wordt betaald, stroomt er vier miljoen euro de kas uit.

En alhoewel de operationele kasstroom toenam tot 15 miljoen euro, investeerde Wessanen twintig miljoen euro voor de overname van theemerk Clipper in het Verenigd Koninkrijk. Per saldo was de vrije kasstroom wederom negatief, nu tien miljoen euro.

Bedrijfshart voeden
Dat betekent dat Merckens voldoende cash uit zijn belangrijkste merken moet weten te peuren om de vlaggenschepen meer smoel te geven.

Omzet, winst en kasstroom van het toekomstige bedrijfshart moeten snel omhoog.

De markt voor biologische voeding mag volgens Wessanen afgelopen jaar dan wel met zo'n vijf procent zijn gegroeid, de zwakke divisies verhinderen dat het bedrijf de volle aandacht kan richten op de lucratievere grocerytak. 




Gerelateerde artikelen