VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

07 maart 2013

Fondsmanagers laten Unilever links liggen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Acht beleggingsfondsen in Nederland spiegelen zich aan de AEX-index om de eigen prestaties te meten. Opvallend: de meeste fondsmanagers laten het aandeel Unilever in meer of minder mate links liggen.

De AEX, deze week precies dertig jaar oud, is een relatief kleine index met slechts 25 namen.

Hoewel de index oorspronkelijk bedacht is voor de optiehandel weten ook beheerders van beleggingsfondsen raad met de beursgraadmeter.

Acht beleggingsfondsen in Nederland spiegelen zich aan de AEX en proberen deze actief te verslaan.

Om beter te presteren dan de AEX-index sleutelen de fondsmanagers aan de hoeveelheid aandelen van de verschillende AEX-fondsen die ze in hun mandje hebben.

We keken naar de top tien belangen van de fondsen en vergeleken de wegingen van deze lijstjes met de wegingen van de aandelen in de AEX-index.

Toch presteert per saldo meer dan de helft van de fondsmanagers slechter dan de benchmark. Hier zijn twee hoofdredenen voor.

Fondsmanagers rekenen (soms exorbitant hoge) kosten voor het beheer. Daarnaast selecteren zij ook aandelen als "opvulling" in hun portefeuille, uit angst om (te ver) af te wijken van hun benchmark.

Opvallend
Unilever blijkt niet geliefd bij de Nederlandse fondsmanagers. Uit gegevens van eind 2012 blijkt dat alle fondsen het aandeel selecteren, maar niet met volle overtuiging.

Zeven van de acht beleggingsfondsen onderwogen het Brits-Nederlandse multinational ten opzichte van de AEX; hun gemiddelde weging in Unilever was 12,4 procent, terwijl Unilever 16,4 procent van de waarde van de AEX bepaalt.

In goede economische tijden zou de onderweging van Unilever logisch zijn. Als de beurs lekker draait, zoals in 2012, zoeken fondsmanagers meer risico op door aandelen als ArcelorMittal en TomTom te selecteren ten koste van de Aholds en Unilevers van deze wereld.

Dit lijkt nu niet de belangrijkste reden van de onderweging te zijn, want over bijvoorbeeld Ahold, dat ook bekent staat om zijn defensieve karakter, zijn de fondsmanagers juist positief gestemd. Zes van de zeven fondsmanagers overwegen het aandeel ten opzichte van de AEX.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}