VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fugro paait gehavende aandeelhouder met mooi dividend

Fugro-beleggers halen opgelucht adem. Niet dat de jaarcijfers nu zo geweldig zijn, maar nieuwe grote tegenvallers zijn uitgebleven. Bovendien voelt het concern zich sterk genoeg om ruim de helft van de winst aan dividend uit te keren.

2012 leek voor Fugro een goed jaar te worden.

Met de verkoop van het leeuwendeel van de Geoscience-activiteiten aan het Franse CGGVeritas zette het immers tegen een goede prijs de minst draaiende activiteit buiten de deur.

Maar feitelijk begon daarmee ook de ellende.

Winstalarm en interne onrust
Bij de derde kwartaalcijfers moest het bedrijf uit Leidschendam terugkomen op de beloofde winstgroei van minimaal 8 procent tot 310 miljoen euro. Aanleiding: de verkoop zorgde voor terughoudendheid bij opdrachtgevers.

Met de netto-opbrengst van 1 miljard euro, kon het Fugro-bestuur gaan shoppen om de overblijvende activiteiten sterker te maken, maar intern bleek het te rommelen over de financiële structuur en controle, juist gerelateerd aan eerdere overnames.

De nog maar net aangetreden topman Arnold Steenbakker stapte plotseling op. En het vertrek van Frans Cremers, vice-voorzitter van de raad van commissarissen vorige maand illustreerde opnieuw dat er interne strubbelingen waren in de verhouding tussen bestuur en commissarissen.

Wat er precies allemaal speelde is tot op heden overigens niet geheel duidelijk, maar het nu aangekondigde vertrek van financieel directeur Andries Jonkman is geen teken van rust en stabiliteit. Eerder stapte ook al de tweede financiële man, Peter van der Hak, op. 

Jaarbericht gemengd
Hoewel de beurskoers op de berichtgeving van Fugro een sprong van opluchting maakt van circa 11 procent, valt er op de jaarcijfers nog wel het nodige af te dingen.

Het concern rapporteert een nettowinst van 292 miljoen euro, hoger dan de in november tot 280 miljoen euro neerwaarts bijgestelde winstverwachting.

Maar juist bij de activiteiten waar Fugro verder in wil groeien heerst aanhoudende margedruk. Het gaat hier om de divisies Geotechniek - bodemonderzoek voor met name infrastructurele werken - en het grootste onderdeel Survey - diverse diensten aan vooral de olie- en gasindustrie.

Uitstel dan wel afstel van opdrachten en prijsdruk bepalen hier het beeld. GeoScience presteerde wel goed, maar Fugro geeft niet precies aan hoe dat komt. Analisten gokken op meer data-verkopen uit de bibliotheek.

Interne controle
Waar beleggers wel blij mee kunnen zijn is dat Fugro werkt maakt aan het verbeteren van de financiële processen en controlesystemen binnen de organisatie. Op dit punt raakte Fugro de laatste maanden uit koers.


Verder blijft het concern druk met het bijstellen van de strategie waarover in de tweede helft van dit jaar meer informatie volgt.

Wat de vooruitzichten betreft is het ingenieursbureau wat lauwtjes.  De nog altijd veruit grootste afnemersgroep, de olie- en gasindustrie, zal op een hoog niveau blijven investeren met de revolutie van schaliegas als nieuwe aanjager.

De activiteiten gerelateerd aan infrastructuur, bouw, watermanagement en duurzame energie zijn echter meer afhankelijk van overheidsbestedingen, wat geraakt wordt door alle bezuinigingen.

Verder spreekt het bedrijf over prijsdruk in bepaalde marktsegmenten en verwacht het dat marktherstel minder voortvarend zal gaan dan eerder gedacht.

Wel kunnen aandeelhouders een mooi dividend van 2 euro tegemoet zien. De 50 cent extra vergeleken met 2011 hangt samen met de verkoopopbrengst van de Geoscience activiteiten.




Gerelateerde artikelen