VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Van Lanschot ziet lichtpuntjes, beleggers nog niet overtuigd

Het ergste is achter de rug, denkt bankbedrijf Van Lanschot. Dat is voor beleggers ook te hopen, want de koersgrafiek van het aandeel Van Lanschot heeft al sinds 2006 veel weg van een glijbaan.

Er zijn kleine lichtpuntjes in de eerste maanden van 2013 bij de bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven.

Zo doen klanten meer aandelentransacties. Dat is goed nieuws want de bank moet het voor een groot deel van haar beleggende klanten hebben.

Maar de cijfers over het vorige jaar zijn niet best. Van Lanschot boekte in 2012 het hoogste verlies uit haar geschiedenis: 155,4 miljoen euro.

Verdubbelen
De kredietverliezen verdubbelden tot 115,2 miljoen euro en de rentemarge stond wederom onder druk. De bank moest een afboeking doen op goodwill van 121,4 miljoen euro en nam een voorziening voor reorganisaties van 35,7 miljoen euro.

Er verdwijnen 300 banen. De core-tier-1 ratio bleef nagenoeg onveranderd op 11 procent.

Review
Van Lanschot kondigde ook een ‘strategische review' aan, maar zei er niet bij wat deze zal behelzen. Dat wordt pas in mei bekendgemaakt. Uit de afboeking blijkt dat de overgenomen zakelijke bankactiviteiten van CenE en een deel van de activiteiten van Kempen niet opleveren wat men ervan had verwacht.

Of deze onderdelen er op termijn weer uitgaan is dus de vraag. Wel werd beleggers te verstaan gegeven dat zij over 2012 niet op dividend hoeven te rekenen.

Zonder de eenmalige lasten zou de winst zijn uitgekomen op 2 miljoen euro, tegen 43 miljoen euro in 2011. Voor 2013 verwacht Van lanschot ‘opnieuw een uitdagend jaar'. De ontwikkelingen op politiek en financieel-economisch terrein in Europa zullen van invloed zijn op de marktontwikkelingen, stelt de bank.

Inkomsten
Het beheerd vermogen nam vorig jaar met 11 procent toe tot 40,9 miljard euro maar de spaartegoeden daalden met 13 procent tot 11,4 miljard euro. Klanten zijn ook aan het ‘deleveragen': zij gebruiken spaargeld om de hypotheek af te lossen. Dat belooft weinig goeds voor de inkomsten van het rentebedrijf van de bank.

Het is voor beleggers inderdaad te hopen dat topman Guha gelijk krijgt en dat het ergste achter de rug is. Want wie rond 89 euro op deze glijbaan is gaan zitten heeft er bij 13 euro echt wel genoeg van.




Gerelateerde artikelen