VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 maart 2013

Wat levert verkoop van deel CSM aandeelhouders op?

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

CSM verkoopt de bakkerijactiviteiten. Dit levert een aardige smak geld op. Hoeveel aandeelhouders daarvan gaan zien, laat CSM voorlopig in het midden.

Investeringsmaatschappij Rhone Capital neemt de bakkerijtak over voor een ondernemingswaarde van 1,05 miljard euro.

Hierin zit ook een bedrag voor pensioenverplichtingen waardoor CSM netto 875 miljoen euro krijgt.

De verkoop is nog afhankelijk van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten en ondernemingsraden en vakbonden. Het duurt daarom nog tot het derde kwartaal voor de deal wordt afgerond.

Opbrengst
CSM heeft dus nog even de tijd om te bedenken wat het precies gaat doen met de opbrengst. Deze tijd neemt het ook. De opbrengst wordt ‘gebalanceerd' tussen schuldreductie, investeringen en een uitkering aan de aandeelhouders. De verdeling tussen deze drie maakt CSM pas eind juni bekend.

Duidelijk is echter wel dat er een flink bedrag naar schuldreductie zal gaan. Met de banken is afgesproken dat de verhouding tussen de nettoschuld en het bedrijfsresultaat (ebitda) niet groter is dan 3,5.

CSM mikt zelf op 3,0. De ratio kwam vorig jaar uit op een gezonde ongeveer 2,0. Maar dat was inclusief het resultaat van de te verkopen activiteiten.

Het bedrijfsresultaat uit de voortgezette activiteiten bedroeg 101 miljoen euro. Uitgaande van het resultaat voor 2013, betekent dit dat het nieuwe CSM een nettoschuld van 303 miljoen euro kan hebben. Dat is 207 miljoen euro minder dan de nettoschuld eind vorig jaar.

Naar beleggers
Dan blijft grofweg 670 miljoen euro over voor investeringen en de aandeelhouders. Stel dat aandeelhouders de helft krijgen uitgekeerd, dan gaat het om 9,64 euro per aandeel. Overigens weet CSM nog niet of het een eenmalig dividend wil uitkeren, of dat het aandelen wil inkopen.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat CSM, al dan niet in overleg met crediteuren, besluit om verder te gaan dan 207 miljoen euro schuldreductie. Het zou bijvoorbeeld kunnen besluiten zijn dollarkredieten af te lossen.

Aangezien het nieuwe bedrijf amper nog activiteiten in de VS heeft, zou dat niet een onlogische stap zijn. De bankleningen in dollars tellen op tot in totaal 239,1 miljoen euro.

Het is maar een van de vele scenario's. Veel hangt uiteindelijk af van de ideeën die het management heeft over het laten groeien van de melkzuuractiviteiten. Voorlopig blijft dus onduidelijk wat deze verkoop precies gaat betekenen voor aandeelhouders.


Gerelateerde artikelen

Ongekend protest aandeelhouders Corbion tegen bonustoekenning
01-07-2014

Aandeelhouders van Corbion hebben zich massaal uitgesproken tegen een door…

Lees verder

Forse afscheidscadeautjes bestuurders Corbion
12-05-2014

Doen waarvoor je bent ingehuurd en daar een bonus voor ontvangen. Het leek…

Lees verder

Corbion rondt inkoopoperatie af
13-11-2013

Corbion (voorheen CSM) heeft het inkoopprogramma van eigen aandelen afgero…

Lees verder

Goede start voor Corbion
07-08-2013

Corbion, het voormalige CSM, is nog vol in verbouwing. De cijfers over het …

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}