VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Warren Buffett investeert wel in risicodragende bankaandelen

Waar beleggers in Europa steeds meer de risico's ervaren van een belegging in banken, stapt Warren Buffett er juist in en weet hij er geld mee te verdienen.

Vanaf oktober mag de 82-jarige Warren Buffett zich tot de tien grootste aandeelhouders rekenen van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Dat is een uitvloeisel van de kapitaalinjectie van 5 miljard dollar die Buffetts beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway aan Goldman Sachs verschafte op het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008.

Preferente aandelen en warrants
Buffett kreeg hier toen preferente aandelen voor waar jaarlijks een fraai bedrag van 500 miljoen, oftewel 10 procent, aan dividenden uitkwam.

Deze preferente aandelen zijn door Goldman Sachs in 2011 echter weer ingekocht, waar Buffett nog een premie van 10 procent voor kreeg.

Daarnaast kreeg de superbelegger warrants met een looptijd van vijf jaar, een soort opties, die Buffett het recht geven tot komende maand oktober 43,5 miljoen aandelen Goldman Sachs te kopen tegen een prijs van 115 dollar per stuk.

We spreken over rechten op circa 9 procent van het aandelenkapitaal van Goldman Sachs. Ook dat blijkt een goede deal want een aandeeltje Goldman Sachs gaat momenteel voor circa 145 dollar in andere handen over.

Onderhandse deal
Het verschil tussen de ‘strike price' en de beurskoers van 30 dollar per stuk levert een winst op van liefst 1,3 miljard dollar en kan Buffett zo in zijn zak stoppen.

Buffett gaat echter niet voor de cash, maar breidt zijn belang in de bank uit. Echter, wel veel minder dan bij volledige uitoefening mogelijk zou zijn.

De bejaarde superbelegger heeft met de Amerikaanse bank een deal weten te sluiten om uitsluitend de winst om te zetten in aandelen Goldman Sachs.

Afgesproken is dat wordt gekeken naar de gemiddelde beurskoers gedurende toen handelsdagen voor 1 oktober. Uitgaande van de circa negen miljoen aandelen waar het momenteel om zou gaan maakt dit Buffett toch tot de tien grootste aandeelhouders in Goldman Sachs.

De topbelegger laat in een toelichting weten dat hij graag een belang in de Amerikaanse bank wil aanhouden. Buffett belegt veel in financials. Wells Fargo behoort tot zijn vier grootste beleggingen.

Buffett heeft er zelfs nostalgische gevoelens bij, want Goldman Sachs was ruim vijftig jaar geleden zijn eerste belegging.

Logische deal
Voor beide partijen zit er wel enige logica achter deze deal. Om de winst op de warrants te cashen zou Berkshire feitelijk 5 miljard dollar vrij moeten maken om de stukken uit te oefenen en vervolgens de aandelen weer moeten verkopen.

Dat zou een behoorlijk koersdrukkend effect zou kunnen hebben en bovendien de nodige transactiekosten met zich mee zou brengen.

Bij volledige uitoefening voelde Buffett zich blijkbaar ook niet geheel op zijn gemak. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, sommeerde Goldman Sachs onlangs nog zijn kapitaalbuffers te versterken.

Voor de bank heeft de deal als voordeel dat het Buffett als grootaandeelhouder heeft weten te binden, terwijl de verwatering voor andere aandeelhouders beperkt blijft tot circa2 procent, waar dat anders 9 procent zou zijn.

Goldman Sachs zou de verwatering ook grotendeels hebben kunnen tegengaan door met de opbrengst van de uitgeoefende warrants eigen aandelen in te kopen, maar dan zou de bank net als Buffett moeten handelen in grote plukken in het aandeel.