VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold is hoogspringer zonder lat

De doelstellingen die Ahold jarenlang aanhield voor groei en winstgevendheid zijn in de huidige economische situatie niet meer houdbaar, aldus topman Dick Boer tegen beleggers. Het retailconcern blijft op zoek naar aantrekkelijke overnames.

Ahold verkeert in een blakende gezondheid. Dat blijkt niet in de laatste plaats uit de grote hoeveelheid liquide middelen op de balans.

Al jarenlang genereren de supermarkten een aantrekkelijke vrije kasstroom. Die middelen gebruikt Ahold om de schulden te verminderen, uit te keren aan aandeelhouders en te investeren in groei.

Kasgeld te over
Het afgelopen jaar gaf Ahold daar meer aan uit dan er binnen kwam en voor het eerst in vijf jaar nam de ruime kaspositie aanzienlijk af. Geen probleem, want er blijft met 1,9 miljard euro aan het einde van het jaar nog voldoende over.

En bovendien spekt de in februari aangekondigde verkoop van het belang in ICA de kas met bijna 2,5 miljard euro.
in mrd € 2008  20092010 2011  2012
Liquide middelen  2.9 3.02.8 2.6 1.9 
Schuld4.2 3.7 3.6 3.7 3.2 
Nettoschuld 1.40.7 1.1 1.1 1.4 

Waar Ahold al dat geld aan gaat besteden? Aan precies dezelfde doelen als de afgelopen jaren.

Al wordt de kans groter dat overnames een wat belangrijkere rol gaan spelen.

Dick Boer stelde onlangs in een uitzending van Buitenhof: "We kijken naar een goed gebruik van ons vermogen. ... En aankopen kunnen gewoon weer." Dat wordt dus overnemen.

Voorzichtig met overnames
Bang voor een verkwisting hoeven beleggers echter niet te zijn. Er wordt omzichtig en behoedzaam met het geld omgesprongen. Ahold beschikt al jarenlang over een oorlogskas en afgezien van wat supermarkten in Nederland en de Verenigde Staten kocht het online retailer Bol.com.

Ook in de toekomst, zo belooft Boer, zal goed worden gekeken naar een overname en niet te snel worden toegehapt.

Eén van de belangrijkste criteria die Ahold hanteert bij de beoordeling van een mogelijke overname is de marktpositie. Het doelwit moet een nummer één of twee positie hebben of de mogelijkheid hebben die te bereiken.

Een overname kan dus zowel een goedlopende supermarktketen betreffen als een onderneming in zwaarder weer. En ook qua regio kan het alle kanten nog op.

Geen financiële doelstellingen
Hoe zich dat gaat vertalen in de toekomstige resultaten blijft tegenwoordig vaag bij Ahold. Jarenlang hield Ahold een omzetgroei en marge van 5 procent aan als doelstelling. Sinds de presentatie van het vijfjarenplan in 2011, bevestigt Ahold deze doelstellingen niet meer.

Daarmee is Ahold een hoogspringer zonder lat. De onderneming weet ieder jaar wat hoger te springen, maar onduidelijk blijft of dat over het gewenste niveau is.

Dick Boer lichtte toe dat de combinatie van 5 procent omzetgroei en een marge van 5 procent onder het huidige economische gesternte niet haalbaar is.

Ahold behaalde vanaf 2009 een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 6,4 procent. Dat ging wel ten koste van de marge, want die daalde van 4,7 tot 4,8 procent naar 4,3 procent.
 in % Omzetgroei  Marge
2009  8.94.8 
2010 5.74.7 
2011 2.54.5 
2012 8.54.3 

Recht zo die gaat
Dat beeld zal voor de nabije toekomst ook zo blijven. Het zijn geen concrete doelstellingen, maar het geschetste beeld biedt wel houvast voor wat beleggers mogen verwachten van Ahold.

En zolang Ahold behoedzaam blijft op het overnamepad mogen beleggers blijven rekenen op rijke kasstromen die worden besteed aan lagere schulden en vooral hogere dividenden en meer aandeleninkoopprogramma's.




Gerelateerde artikelen