VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

"Vergoeding van nul euro aan SNS-beleggers ondeugdelijk"

Nul euro wil minister Dijsselbloem van financiën betalen voor de onteigende effecten SNS Reaal. Onterecht, want de stukken vertegenwoordigden wel degelijk een waarde betoogt de VEB namens beleggers voor de rechter.

Twee volle dagen nam de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam de tijd om een oordeel te vormen over de prijs die onteigende SNS-beleggers voor hun stukken mogen ontvangen. Het oordeel zal later volgen.

Het aanbod van minister Dijsselbloem is bekend: hij biedt beleggers nul euro. Dat aanbod deugt niet aldus advocaten die namens de VEB verweer voeren.

Uitspraken
Tegenover de raadsheren van de Ondernemingskamer brengen zij naar voren dat de minister in eerdere uitspraken al blijk heeft gegeven beduidend meer waarde toe te kennen aan de aandelen en achtergestelde obligaties van SNS op het moment van nationalisatie.

Zo rekende de minister in een brief aan de Kamer voor dat de onteigening SNS Reaal een voordeel van tenminste 1 miljard euro opleverde. Ook schrijft de minister dat hij beleggers "zoveel als mogelijk (wil laten) meebetalen."

Informatie ontbreekt
Een ander bezwaar van beleggers is de informatievoorziening. Een belangrijke rol in de nationalisatie van SNS Reaal is weggelegd voor het zogenoemde Cushman & Wakefield-rapport dat de waardering van de vastgoedfinancieringsportefeuille van SNS in kaart brengt.

Cushman & Wakefield zou duidelijk maken dat de situatie van SNS Reaal veel slechter was dan tot dan aangenomen. Effectenbezitters hebben dat rapport nooit volledig mogen inzien.

Partijen beschikken ook niet over de jaarcijfers van SNS over 2012; die zijn al twee keer uitgesteld. Daardoor heeft de Staat een informatievoorsprong ten opzichte van andere betrokken partijen.

Informatie die wel voor alle partijen beschikbaar was is de beurskoers van SNS Reaal. Op het moment van nationalisatie bedroeg die 0,83 euro. De theorie leert dat in die koers alle risico's en toekomstperspectieven van SNS verwerkt waren.




Gerelateerde artikelen