VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

23 april 2013

Beroerde jaarstart voor Heineken

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het is misschien een beleggingscliché dat aandelen Heineken het goed doen als de zon schijnt, maar nu blijkt maar weer dat clichés niet voor niets ontstaan.

Heineken maakt een beroerde start in 2013 en zegt ook zelf dat dit voor een belangrijk deel komt door het slechte weer in West-Europa. Het was hier inderdaad bepaald nog geen terrasjesweer in maart.

De volumes en de omzet daalden met 2,7 procent vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Heineken groeit de laatste jaren alleen nog door overnames.

Als acquisities en valutaverschillen wel mogen meetellen was de omzet (4,15 miljard euro) 8,1 procent hoger dan vorig jaar. Vooral de volledige overname van APB (Asia Pacific Breweries) was hiervoor verantwoordelijk.

Ongunstig
Hierdoor kwam ook de nettowinst duidelijk hoger uit dan vorig jaar. Er werd 227 miljoen euro verdiend, tegen 166 miljoen in het eerste kwartaal van 2012.

Heineken zegt dat de marktomstandigheden 'volatiel' zijn en dat de weersomstandigheden ongunstig waren, vooral in West-Europa. Hier daalden de volumes met maar liefst 9 procent.

In de Verenigde Staten had Heineken last van dalende consumentenbestedingen door lastenverzwaringen die de Amerikaanse overheid doorvoerde.

In Nigeria, het belangrijkste bierland van Afrika, daalt de verkoop door de gierende inflatie die dat land momenteel teistert. Dankzij de overname van APB was Azië het enige continent waar Heineken volumegroei kon boeken.

Onverwacht
Heel wat tegenslagen dus, maar het slechte weer hakt er vooral in. Blijkbaar zijn beleggers in het eerste kwartaal niet veel buiten geweest want zij hadden deze tegenvaller niet verwacht. Het aandeel verliest ruim zes procent.

Heineken heeft het de laatste tijd goed gedaan op de beurs. Op de huidige koers betalen beleggers 17 keer de winst die voor dit jaar wordt verwacht. Het dividend over het afgelopen jaar was 0,89 euro, wat het rendement op 1,6 procent brengt. Ook dat is geen vetpot.

Op achterstand
De Nederlandse bierbrouwer is al jaren aanzienlijk minder winstgevend dan haar Belgische concurrent AB Inbev. De overname van APB geeft Heineken de mogelijkheid om de winstmarge aanzienlijk op te schroeven.

De margeverbetering zal echter flink moeten doorzetten om de huidige waardering van het aandeel te rechtvaardigen. Daar ligt voor Heineken de uitdaging.

Op donderdag 25 april houdt de bierbrouwer haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Vraag is daar vooral hoe Heineken de margekloof met AB Inbev denkt te gaan overbruggen.

Morgen wordt ook besloten of het slotdividend van 0,56 euro mag worden uitgekeerd. Als dat zo is gaan de aandelen op 29 april ex dividend en hebben aandeelhouders hun winstuitkering op 8 mei op de rekening staan. Hopelijk voor hen en voor Heineken is het dan wel terrasjesweer.


Gerelateerde artikelen

Familiebedrijven doen het beter
Familiebedrijven doen het beter
04-10-2017

Volgens analisten van de Belgische bank KBC kan het verstandig zijn een fli…

Lees verder

beurs aandelen
Heineken hoeft niet zo nodig de grootste te zijn
Heineken wint het van Carlsberg
Uitbreiding belang in India dure aangelegenheid voor Heineken

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}