VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Randstad rijkelijk beloond voor relatief goede jaarstart

Een strakke kostenbeheersing en lichte tekenen van herstel op de Europese uitzendmarkten gaat er bij beleggers in Randstad wel in.

De eerstekwartaalcijfers van Randstad, de na Adecco tweede uitzendorganisatie van de wereld, geven beleggers hoop op wat betere tijden.

Beleggers putten moed uit het feit dat de autonome omzetdaling per werkdag langzaam aan verbetering laat zien en Randstad de kosten meer heeft weten te verlagen dan verwacht.

Het blijft niettemin hard werken voor het concern uit Diemen dat moet opboksten tegen nog altijd inflexibele Europese arbeidsmarkten en stijgende werkloosheid.

Minder krimp
De autonome omzet daalde in het eerste kwartaal wat minder hard dan in de laatste maanden van 2012: 3,7 om 5,3 procent. Die relatief krimp dankt het concern vooral aan de relatief sterke maand maart.

In Europa gaat het nog altijd beroerd, maar hier is wel de grootste verbetering te zien. Een autonome krimp van 8 procent in het vierde kwartaal ging naar een krimp van nog 5 procent.

Dat is opvallend gezien de slechte arbeidsmarktcijfers. De recente aankoop van een aantal Europese activiteiten van USG People lijkt niettemin goed getimed.

In de Verenigde Staten sloeg een vlakke autonome omzetgroei om in een krimp van 3 procent, maar dat heeft van doen met een sterkere focus op winstgevendheid. Randstad laat hier meer werk met lage marges schieten.

Kosten onder controle
Door een straffe kostenbeheersing wist Randstad de kostenbasis met nog eens 24 miljoen euro te verlagen vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar.

Dat is meer dan verwacht, maar ook hoogstnoodzakelijk. De Europese uitzendmarkten mogen dan enige verbetering laten zien, de winstgevendheid staat hier nog altijd zwaar onder druk. In de Verenigde Staten wist Randstad wel winstgroei te laten zien.

Ondanks de kostenverlagingen daalde daardoor het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) met 17 procent tot 91,5 miljoen euro.

Dat impliceert een operationele marge van 2,4 procent , vergeleken met 2,7 procent een jaar terug. Gecorrigeerd voor twee werkdagen minder zou de marge wel redelijk stabiel zijn, maar nog altijd ver verwijderd van de doelstelling van 5-6 procent. 

Dividendbasis
De verwaterde onderliggende winst per aandeel, , daalde met 15 procent tot 33 cent.

Voor het dividend is ook de schuldenratio van belang die onder de interne eis van 2 moet liggen.

Dat zit voorlopig wel goed. Door de uitgifte van140 miljoen euro aan preferente aandelen wist Randstad de ‘leverage ratio' teug te brengen van 1,7 naar 1,5.

Strategie
Hoewel de omzetontwikkeling de goede kant op gaat en de vergelijkingsbasis voor Randstad steeds gemakkelijker wordt, blijft er druk op de tarieven staan.

Kostenbeheersing zal voorlopig dan ook nog aan de orde van de dag zijn, al denkt het concern wel al weer aan uitbreiding van marktaandeel waar wat hogere marketingkosten voor gemaakt moeten worden.

Nu de organisatie verder is geoptimaliseerd en er nog de nodige synergievoordelen uit de overname van de USG-onderdelen valt te verwachten, acht Randstad zich goed gepositioneerd voor dit jaar.




Gerelateerde artikelen