VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor CSM begint de revolutie op 18 juni

Volgens topman Gerard Hoetmer van CSM gaat biotechnologie voor de wereld doen wat informatietechnologie de afgelopen decennia deed. Wat dat voor CSM betekent wordt pas  duidelijk over anderhalve maand.

CSM zet nu volledig in op biotechnologie. De bakkerijactiviteiten worden verkocht en CSM gaat verder met de onderdelen Purac en Caravan.

Als voorbeeld van wat deze bedrijfsonderdelen kunnen noemde Hoetmer de samenwerking bij het mogelijk maken van extreem lang houdbaar brood.

Met ingrediënten van Caravan kan brood na 21 dagen nog hetzelfde smaken als na één dag. Ingrediënten van Purac zorgen er dan voor dat de schimmel- en bacteriegroei stopt zodat het brood niet groen kleurt.

Dat kan een enorme winst voor het milieu opleveren, omdat nu een groot deel van de wereldwijde broodproductie wordt weggegooid.

Dat milieuvoordeel gaat ook op voor de bioplastics van Purac, waarmee afbreekbare verpakkingen en in het lichaam afbreekbare hulpmiddelen voor de medische sector kunnen worden gemaakt.

In het verleden zijn door CSM wel vaker optimistische voorspellingen gedaan over de potentiële marktomvang voor bioplastics. Die voorspellingen zijn moeilijk te rijmen met de gematigde groei die Purac in de afgelopen jaren liet zien.

Hoe CSM de weg naar groei nu gaat bewandelen kwamen beleggers helaas niet te weten op de aandeelhoudersvergadering van 6 mei. Details over het nieuwe CSM, waaronder de nieuwe naam die het bedrijf krijgt, worden pas gedeeld op de ‘Capital Markets Day' op 18 juni.

18 juni dus
Er zijn aanzienlijke besparingen te verwachten op overhead doordat de organisatie veel kleiner wordt, dat werd wel verklapt. Caravan en Purac zullen tot één bedrijf samensmelten, wat ook besparingen moet opleveren. Hoeveel denkt u dan zo ongeveer te gaan besparen op jaarbasis? Op 18 juni vertellen wij meer.

Kortom, voor beleggers was het een bijna overbodige bijeenkomst. Maar voor de goede verstaander werden wel degelijk een paar tipjes van de biotechsluier opgelicht.

Grote overnames hoeven niet verwacht te worden en de verkoopopbrengst van de bakkerijtak is vooral bedoeld om de toekomstige groei te kunnen financieren, het zal niet in de vorm van een superdividend volledig naar de aandeelhouders worden teruggesluisd.

En er zijn meer samenwerkingsverbanden met de grotere bedrijven in deze sector te verwachten, zoals dat nu al gebeurt met DSM en BASF. Dat kan ook in andere vormen dan in de joint ventures die tot nu toe zijn aangegaan.

Dat is iets om 18 juni op door te vragen.




Gerelateerde artikelen