VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

08 mei 2013

Trading update Fugro roept vooral vragen op

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het verslag over het eerste kwartaal van bodemonderzoeker Fugro geeft een wat gemengd beeld. Beleggers zijn vooral geïnteresseerd in de strategische koers, maar daarvoor moeten we tot na de zomer wachten.

Na de verkoop van het leeuwendeel van de Geoscience activiteiten en de interne onrust die daarop volgde, zijn beleggers toe aan rust en duidelijkheid rondom Fugro.

Het bedrijf weet daar vooralsnog slechts ten dele aan tegemoet te komen.

Gemengd beeld
Fugro laat weten dat de voor hen belangrijkste olie- en gasmarkt sterk blijft. De traditionele geotechnische en survey activiteiten (brede dienstverlening aan de olie- en gasmarkt en overheden) laten een solide beeld zien, uitgezonderd bodemonderzoek voor de inframarkt al is daar wel herstel.

Fugro ziet vooral veel kansen ziet in opkomende markten, waar de verwachtingen worden overtroffen.

Dat klinkt allemaal positief. Dat geldt ook voor het orderboek Het bedrijf uit Leidschendam spreekt over een gezond en aansterkend orderboek. Helaas wordt geen inzage gegeven in de orderontwikkeling per segment en geen getallen genoemd.

Subsea in de verkoop?
Minder goed gaat het nog altijd bij het bedrijfsonderdeel subsea, onder meer bouw- en installatiediensten op zee. Fugro kampt hier met zwakke marktomstandigheden en heeft ook zelf de activiteiten niet geheel op de rails staan.

Vorig jaar speelde vertragingen en operationele problemen in Brazilie en een trager dan verwacht marktherstel in het Midden-Oosten en Azié Fugro parten.


Dit zorgde voor onderbezetting van materieel en leidde zelfs tot het faillissement van een dochterbedrijf.

Van enig herstel lijkt wel sprake, waaronder in het Midden-Oosten en India waar nieuw management is geplaatsten Fugro zal in de nabije toekomst ook kunnen profiteren van de opdrachten die het van de Braziliaanse oliegigant Petrobas heeft ontvangen.

En toch gaan er n de markt geruchten dat Fugro het zwak presterende en conjunctuurgevoelige bedrijfsonderdeel subsea van de hand wil doen. Mogelijk dat Fugro hier eind september meer over kwijt wil bij de strategie update die dan gepland staat.

Het concern is bezig met een strategische evaluatie en gezien de zware concurrentie waar subsea mee kampt en hoog vereist investeringsniveau zou verkoop niet onlogisch zijn.

Geoscience
De verkoop van het grootste deel van de Geoscience activiteiten aan het Franse CGGV Veritas werd per eind januari afgerond. Overdracht van vliegtuigen en andere kleine activiteiten wachten nog op goedkeuring.

De Seabed joint venture met de Fransen, zeebodemonderzoek in bestaande olievelden, kende een wat trage start, maar Fugro verwacht herstel in de tweede jaarhelft. Fugro heeft hier een en 60 procentbelang in.

Vooruitzichten
Fugro verwacht over de eerste jaarhelft een omzet van circa 1,2 miljard euro. Dat cijfer laat zich vergelijken met een pro forma omzet van circa 1,07 miljard euro een jaar terug.

Als nettowinst rekent het concern op een bedrag van circa 100 miljoen euro, 10 miljoen euro meer dan vorig jaar. Daarbovenop komt overigens nog de boekwinst van circa 200 miljoen euro die gemaakt is op de Geoscience deal.

Analisten reageerden wat negatief op de winstprognose. Ten eerste valt deze tegen ten opzichte van de verwachte omzetgroei.

Ten tweede kende de survey en subsea activiteiten vorig jaar een zwakke eerste jaarhelft. Bovendien is onduidelijk hoe de multi-client databank die nog in bezit is van Fugro zich in de verschillende perioden heeft ontwikkeld.


Gerelateerde artikelen

Fugro kan verder profiteren van de hogere olieprijs
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
22-01-2018

Met het stijgen van de olieprijs zouden de kansen voor de dienstverleners a…

Lees verder

Shell fugro olieprijs oliesector
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
30-10-2017

Er gloort licht aan het eind van de tunnel bij Fugro, volgens topman Paul v…

Lees verder

Aandeelhouders fugro kapitaal
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}