VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fugro stort zich na "midlifecrisis" op uittekenen strategie

Fugro verkeerde vanwege het vijftigjarig bestaan in feeststemming die naadloos overging in een ongekend wapengekletter. Nu "de harmonie is hersteld", is het wachten op de nieuwe strategische route.

"Enige tekenen van een midlifecrisis".

Dat heeft bodemonderzoeker Fugro volgens president-commissaris Frank Schreve in het gouden jubileumjaar ervaren.

"De harmonie zoals die vijftig jaar lang heeft bestaan in de top, is onderuit gehaald", aldus Schreve tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

De ingenieurs uit Leidschendam hebben de meest geavanceerde apparatuur tot hun beschikking om informatie uit de diepste zeeën te halen, maar op bestuursvlak vertoonde het afgelopen jaar vooral amateuristische trekjes.

Gerommel in de top, een signaal over financiële malversaties door een klokkenluider en het afstoten van een belangrijk bedrijfsonderdeel (opsporen van gegevens over olie- en gasvelden op zee). Het overkwam Fugro in slechts enkele maanden.

"Harmonie hersteld"
De problemen begonnen vorig jaar september. De elf maanden eerder geïnstalleerde topman Arnold Steenbakker vertrok toen plotseling.

Toch wilde Schreve van een verkeerde beslissing om Steenbakker tot topman te kronen niet weten.

"We hebben geen fout besluit genomen door Steenbakker vorig jaar te benoemen, maar we moesten een wisseling aanbrengen omdat een verdere samenwerking in de bedrijfstop niet meer mogelijk bleek. De harmonie is nu weer hersteld."

Binnen het bestuur ontstonden spanningen en misverstanden. "We betreuren dat, maar het werkte gewoon niet goed genoeg", zo zei de na bijna dertig jaar afscheidnemende oppercommissaris. Schreve's opvolger is oud Arcadis-topman Harrie Noy.

Geen winststuring
Middenin de fase dat Fugro een bedrijfsonderdeel in een samenwerkingsverband onderbracht met de activiteiten van de Franse concurrent CGG Veritas, kregen commissarissen "vlak voor Kerstmis" ook nog een klokkenluiderbrief onder ogen.

"Als je zo'n brief krijgt, dan wil je direct maatregelen nemen. Het was alle hens aan dek en zoiets is altijd een ernstige zaak", zei Schreve. Volgens hem klopten de in die brief geuite zorgpunten over de financiën en interne controle binnen Fugro niet.

"We hebben er met een heel leger van forensische accountants, juridische adviseurs en huisaccountant KPMG naar gekeken. Dan vind je wel zaken, maar de aangetroffen afwijkingen waren niet meer dan 0,2 procent van het balanstotaal (4,1 miljard per ultimo 2012, red.)."

"En dat is geen saldo van plussen en minnen. Daar kan ik heel duidelijk in zijn. Er is door de jaren heen geen sprake geweest van winststuring", aldus Schreve.

Hij reageerde daarmee op aantijgingen uit de klokkenluiderbrief dat financieel directeur André Jonkman betrokken zou zij geweest bij winststuring. "Zijn integriteit staat niet ter discussie".

Voor commissaris Frans Cremers (ook toezichthouder bij SBM Offshore, Vopak, Schiphol en NS) was het tumult en de nasleep daarvan aanleiding om te vertrekken.

Cremers vond dat Fugro vanwege de groei van het bedrijf sneller de financiële afdeling op volle kracht moest brengen. De grip van het hoofdkantoor in Leidschendam op de regionaal autonoom opererende dochters moest volgens hem sneller vergroot worden.

Steenbakker's opvolger Paul van Riel wilde daar wel in mee gaan. "De wereld wordt groter, de schaal van projecten wordt groter, er is (inderdaad) meer sturing nodig."

Nieuwe strategie
Met een sterkere financiële huishouding door de verkoop van de Geoscience-divisie, die 700 miljoen euro in contanten opleverde, koerst Fugro richting een nieuwe strategie.

Die zal in september uit de doeken worden gedaan, maar volgens Van Riel zullen daar geen schokkende wijzigingen inzitten. "We zullen zeker niet met geld gaan smijten nu onze zakken weer gevuld zijn", aldus Van Riel.

De groei moet vooral komen uit autonome groei en hier en daar een gepaste acquisitie. Het gat in de winst dat de Geoscience-verkoop slaat, in 2012 een bedrijfsresultaat (ebit) van 174 miljoen euro op een omzet van 840 miljoen, zal gedicht gaan worden.




Gerelateerde artikelen