VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kloof tussen beurzen en economie groeit

De economiën in de eurozone blijven rond het vriespunt hangen. Beurzen blijven voorschotten nemen op betere tijden. Hoe kan dat en hoe lang nog?

Het was één groot macro-economische cijferfestival in Europa woensdag.

De statistische bureaus van een groot aantal eurolanden publiceerden de groeicijfers over het eerste kwartaal, hoewel die term nauwelijks nog de lading dekte.

Vooral in Italië is het begrip groeicijfers een wrang begrip aan het worden. De economie van de derde economie in de Eurozone kromp voor het zevende kwartaal op rij. De Italiaanse economie is nu acht procent kleiner dan bij het begin van de crisis in maart 2008.

Frankrijk beleefde in de eerste maanden van het jaar een nieuwe krimp waardoor het land in de derde recessie binnen vijf jaar beland. Behalve de binnenlandse vraag zag Frankrijk ook de uitvoer terugzakken.

Rond het vriespunt
Export is nu juist de enige factor die in Nederland nog enigszins groeit: particulieren gaven iets meer geld uit maar dan vooral aan energie vanwege de koude winter. Uitgaven van overheden en bedrijven vielen hard terug.

Een zwak lichtpunt komt uit Duitsland waar de economie volgens de nieuwste cijfers weer iets groeide. Het positieve cijfer van 0,1 procent lijkt vooral psychologisch belangrijk. Het kan zomaar dat latere correctie van de cijfers, een normale gang van zaken, Duitsland negatief raakt.

De oorzaken van de slappe economie in de Eurozone zijn inmiddels genoegzaam bekend. Een treurige cocktail van bezuinigende overheden, oplopende werkloosheid, voorzichtige banken, aantrekkende euro ( die de eurozone duur maakt voor de rest van de wereld) en minder snelle groei in de rest van de wereld.

Oorzaken
Pogingen van de Europese Centrale Bank om de economie een zetje te geven zijn tot nu geen recept gebleken voor fors herstel. Nog nooit konden banken zo goedkoop lenen als nu, maar daarvan profiteren voorlopig alleen de beurzen.

Voor beleggers is sparen of geld in obligaties investeren steeds minder aantrekkelijk waardoor geld naar de aandelenmarkten stroomt. Stijgende beurzen zijn het gevolg, hoewel niet zo extreem als in de Verenigde Staten waar records gebroken worden en aandelen over gemiddeld gezien historisch duur zijn.

De stortvloed aan goedkoop geld is niet de enige denkbare reden dat de kloof tussen Europese beurzen en economieën steeds groter wordt. Voor aandelenmarkten is de wereldeconomie een stuk belangrijker dan de Europese economie. Veel (grote) ondernemingen zoeken de winsten buiten Europa.

Daarbij komt dat koersen altijd vooruit lopen op economisch herstel. Dat effect doet in Europa tot nu toe nog weinig opgeld, volgens marktkenners. Zij zien dan ook voldoende ruimte voor verdere stijgingen komende tijd.