VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeel Imtech blijft speelbal speculanten

Het aandeel Imtech breekt al dagenlang diepterecords. Steeds meer beleggers gaan short in Imtech door onzekerheid nu en lastige omstandigheden in de toekomst.

Onder shortsellers is het aandeel Imtech al tijden populair. De openheid van zaken die Imtech dinsdag gaf over de fraude in eigen gelederen heeft daarin weinig verandering gebracht.

Sterker, steeds meer beleggers speculeren op verdere koersdaling van het aandeel Imtech, zo blijkt het informatie van toezichthouder AFM.

Dat heeft flinke gevolgen voor de koers van het aandeel Imtech. In een week tijd verloor het aandeel ongeveer een kwart van de toch al historisch lage beurskoers.

Onzekerheid over emissie
Speculanten lijken te willen profiteren van de onzekerheid die nog waart rond Imtech. Zo wil het bedrijf deze zomer 500 miljoen euro aan geld ophalen bij beleggers via een claimemissie, maar is nog niet bekend tegen welke prijs Imtech nieuwe aandelen in de markt wil zetten.

Ook is er twijfel onder marktkenners of 500 miljoen euro wel genoeg is om Imtech weer gezond te maken. De financiële positie van Imtech bleek aan het eind van het eerste kwartaal fors verslechterd.

De nettoschuld nam in vergelijking met drie maanden eerder met 448 miljoen euro toe tot 1,22 miljard euro.

Tegenover die forse stijging van de nettoschuld, die duidelijk niet alleen door het seizoenspatroon komt, staat een opnieuw een lager eigen vermogen van 556 miljoen euro naar 504 miljoen euro.

Magere vooruitzichten
Met de claimemissie wil Imtech gaten vullen die in het verleden zijn ontstaan. Maar ook in het heden blijkt de situatie uiterst moeilijk voor de technisch dienstverlener, zo bleek uit de cijfers en vooruitzichten die het bedrijf deze week afgaf.

Het eerste kwartaal viel niet mee voor Imtech. De omzet was weliswaar zo goed als stabiel, maar onder aan de streep kleurden de cijfers diep rood. Vooral in de Benelux en Duitsland heeft de onderneming het zwaar.

Precies de landen die werden getroffen door malversaties in de boekhouding.

De cijfers over het eerste kwartaal geven niet de indruk dat daarmee de pijn is geleden. De daling van het orderboek in de Benelux en Duitsland is zorgelijk.

  

In de Benelux nam deze het afgelopen kwartaal af met 7 procent tot 1,2 miljard euro, terwijl bij onze Oosterburen sprake was van een daling met 8 procent tot 2,4 miljard euro. Ook voor het resultaat onder aan de streep valt geen snelle verbetering te verwachten.

Realistischer
Meer duidelijkheid over hoe die toekomst er uit zal zien op middellange termijn maakte Imtech ook bekend. Eerder werden de doelstellingen van het oude management losgelaten en vervangen door nieuwe doelstellingen.

Met de eerder aangekondigde beoogde marge van 4 tot 6 procent en een schuld die eind 2015 circa 1,5 tot 2 keer het bedrijfsresultaat mag bedragen heeft het nieuwe management een aanzienlijk realistischere kijk op een gezonde toekomst voor Imtech dan het voormalige management.

Het nieuwe management mikt komende jaren, tot en met 2015, op een groei die boven de economische groei ligt.

Pikant is dat Imtech weer denkt aan overnames om te kunnen groeien. Juist de ongebreidelde groei door overnames hebben een belangrijke rol gespeeld in de problemen waarin het bedrijf zich nu bevindt.




Gerelateerde artikelen