VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers op kosten gejaagd door strijd tussen beurzen

Opnieuw is er een conflict tussen Euronext en Binckbank over alternatief handelsplatform TOM. Beleggers hoeven weinig heil te verwachten van de heibel rond Euronext-uitdager TOM.

Euronext heeft het aan de stok met het op haar Amsterdamse beursvloer genoteerde bedrijf BinckBank.

Volgens Euronext schenden BinckBank en handelsplatform TOM, deels in handen van Binck, de merkrechten die het beursbedrijf heeft op de AEX-index. Inzet van het conflict zijn alternatieve AEX-opties die TOM zelf uitgeeft.

Bovendien, zo beweert Euronext, worden beleggers misleid omdat onvoldoende duidelijk is dat zij bij Binck niet de 'echte' AEX-opties kopen. Maandag dient een kort geding hierover.

Als Binck en TOM winnen, is dat een nieuwe aderlating voor de Amsterdamse tak van NYSE Euronext. Maar ook als Binck gedwongen wordt merkrechten te betalen dreigt er een flinke hap uit de optiehandel op Euronext te worden genomen.

Spreads
Voor particuliere beleggers is dat niet zonder meer een goede ontwikkeling. Binck zal weliswaar beweren dat de kosten lager zijn bij TOM en dat daardoor de tarieven verlaagd kunnen worden.

Maar als een deel van de handel naar een alternatief platform verdwijnt heeft dat doorgaans nadelige gevolgen voor de ‘spread'. Dat is het verschil tussen bieden en laten, dus wat beleggers krijgen en betalen voor een optie.

Hoe meer orders bij elkaar komen op één platform, hoe kleiner de spread. Dat is het grote voordeel van een beurs waar verschillende partijen actief zijn. Versnippering van de handel over verschillende beurzen of alternatieve platforms is slecht voor de liquiditeit.

Turbo's
Een vergelijkbare ontwikkeling is er bij de hefboomproducten (Turbo's, Sprinters en Speeders). Binck en dochterbedrijf Alex gaan deze producten voortaan verhandelen via het platform CATS (Citigroup Automated Trading Services).

Hierbij worden orders alleen nog maar direct met de uitgevende instelling (bijvoorbeeld ING bij Sprinters) verhandeld. Een limietorder opgeven blijft dus mogelijk, maar deze wordt pas uitgevoerd als het de uitgevende instelling behaagt.

Een scherpe limietorder komt niet zoals bij een reguliere beurs in het orderboek maar blijft onzichtbaar voor andere beleggers. De spread blijft op die manier zo hoog als de uitgever prettig vindt.

Kosten lager
Binck profiteert, want de kosten op TOM zijn lager dan de kosten van Euronext. Uitgevende instellingen zijn ook blij, want die handelen liever zelf tegen de klant dan dat klanten onderling handelen via de beurs.

Iedere transactie is, juist dankzij de (altijd iets te) ruime spread, winstgevend voor de uitgever. Op deze manier jaagt Binck de particuliere belegger eigenlijk op kosten. Onzichtbare kosten weliswaar, maar toch.

De particuliere belegger zou best van deze ontwikkeling kunnen profiteren als de transactiekosten fors zouden worden verlaagd. Zover is het bij Binck en Alex nog niet, zo wijst recent kostenonderzoek van de VEB uit. Misschien komt dat nog.




Gerelateerde artikelen