VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aegon hangt doelstellingen op aan optimistisch wereldbeeld

Verzekeraar Aegon neemt een extra slag om de arm als het gaat om de lange termijndoelstellingen. Het concern maakt een terugtrekbeweging als het gaat om de rendementsdoelstelling.

Aegon behoort tot de grootste dalers op het Damrak. Het aandeel laat een veer in de ochtendhandel van ongeveer 1,5 procent.
 
Misschien zijn beleggers angstig vanwege de terugtrekbeweging van topman Alexander Wynaendts als het gaat om de rendementsdoelstelling van 10-12 procent op het eigen vermogen over 2015. Dat zij hij vandaag op een analistendag in Londen.

Aegon is van dat target nog ver verwijderd. In het eerste kwartaal van dit jaar bleef de teller hangen op een rendement van 6,3 procent.

De verzekeraar verwacht dat in 2015 dit verbeterd zal zijn tot ergens tussen de 8 en 10 procent al is de “ambitie” nog steeds om de horde van 10-12 procent te nemen. Het concern laat weten “zich bewust te zijn van de noodzaak van aanvullende maatregelen om dat niveau te bereiken”.

Minder afhankelijk rente
Er zijn twee redenen waarom de rendementsdoelstelling zonder twijfel uitdagend is: de extreem lage rente en de wens tot hogere buffers.

De extreem lage rente doet Aegon het meeste pijn. Hierdoor levert het beleggen van premiegeld van klanten nauwelijks iets op. Dit is problematisch omdat Aegon producten heeft verkocht die een gegarandeerde uitkering aan polishouders in het vooruitzicht stellen.

En dus maakt Aegon verlies op deze producten. Het garantierendement ligt hoger dan het rendement dat de verzekeraar op premiegelden maakt. De verzekeraar schat dat ongeveer de helft van de neerwaartse bijstelling het gevolg is van het renteklimaat.

Topman Wynaendts is hard op weg om minder afhankelijk te worden centrale bankiers, die met ruim monetair beleid de rente drukken.

Inmiddels komt ongeveer een derde van de winst uit provisies, die helemaal los staan van de rente. Ook snijdt Aegon hard in de kosten. In het Verenigd Koninkrijk ging het kostenniveau met een kwart omlaag. In Nederland ligt het concern op schema om de kosten dit jaar met 100 miljoen euro te drukken.

Toch laat Aegon weten dat “aanvullende maatregelen” (lees: extra kostenbesparingen) nodig zijn om de 10-12 procent rendementseis te halen. 

Zonnig wereldbeeld
Hoe hard Wynaendts ook zijn best doet het blijft vechten tegen de bierkaai. Ben Bernanke, president van de Amerikaanse centrale bank,  heeft aangegeven de rente voor de komende twee jaar nabij de nul procent te houden.

Sommige economen vrezen dat ook in de jaren daarna de rente laag zal moeten blijven om de extreme hoge schulden in de Westerse wereld dragelijk te houden.

Aegon lijkt daar anders over te denken. Op de laatste pagina van de van financieel directeur Darryl Button staan de onderliggende aannames voor haar strategische doelstellingen.
 
De verzekeraar geeft aan dat het verwacht dat de korte rente de komende 2 jaar laag blijft, maar verwacht in de daarop volgende jaren een snelle opleving naar 3 procent. Ook de ingecalculeerde rendementen op 10 jaar staatspapier van 4,75 procent, 4,5 procent en 5,6 procent van respectievelijk de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk lijken aan de optimistische kant.

Hoewel de lange rente wat is opgekrabbeld, staan de rentestanden momenteel op ongeveer de helft van de door Aegon gehanteerde niveaus.

Vette buffers vreten rendement aan
De uitdagingen van de rendementseis hangen ook één-op-één samen met de hang naar veiligheid.  Degelijkheid en een vet rendement gaan nou eenmaal moeilijk samen.

In de laatste jaren steeg de buffer van Aegon, onder andere door het inhouden van winsten, met enkele miljarden tot meer dan 25 miljard euro. Door het vettere eigen vermogen krijgt bij gelijkblijvende, of zelfs stijgende winst, het rendement op het eigen vermogen een knauw.

Aangezien topman Wynaendts aangeeft dat een sterke balans een “must” is voor financiële  bedrijven, en de verzekeraar naar verwachting  de komende 2 jaar nog eens 3,5 miljard aan vermogen genereert, zal de rendementsdoelstelling zonder twijfel ambitieus blijven.

Hier staat tegenover dat Aegon door kredietbureau ’s en beleggers als één van de veiligere financiele waarden wordt beschouwd. Als de buffers echt de pan uit rijzen maakt dit de weg naar (extra) dividend vrij.

Analisten lijken hier een voorschot op te nemen. Zij verwachten dat de dividenduitkering van 21 cent over 2012 wordt opgekrikt tot 25 cent in 2014.

MEER AEGON:

15 februari 2013

23 januari 2013

5 december 2012

8 november 2012

9 augustus 2012

29 mei 2012

10 mei 2012

17 februari 2012


Op de hoogte blijven in dit dossier?



Gerelateerde artikelen