VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Portugal en Ierland: hetzelfde medicijn, andere uitkomst

Portugal en Ierland. Twee middelgrote economieën die aan het Europese infuus liggen en hetzelfde bezuinigingsmedicijn hebben genomen. En toch twee verschillende uitkomsten.

Portugal zorgt deze week op de financiële markten voor het hernieuwd oplaaien van de eurocrisis. Uit Ierland komt tegelijkertijd het opvallende nieuws dat de werkloosheid het laagste punt in drie jaar tijd heeft bereikt.

De Portugese economie gaat door een diepe crisis. Dit heeft geleid tot weerstand tegen de bezuinigingspolitiek en een politieke crisis.

Als Portugal door deze onrust zijn bezuinigingsdoelen niet haalt kan dat leiden tot het intrekken van de noodsteun. Alleen de gedachte aan een dergelijk scenario leidt op de financiële markten al tot grote onrust.

    Ierland Portugal 
Groei economie 2011  1,4% -1,7%
Groei economie 2012 0,7%-3,0% 
Nederlandse uitvoer 2010-2012  5,0% -12,5%
Nederlandse uitvoer 2013 t/m april 13,5%-7,0% 

Tegelijkertijd is de Ierse economie nadat de overheid in 2010 steun had gekregen opgekrabbeld. De dalende werkloosheidscijfers zijn hier een uiting van.

Op dit moment is 13,6 procent van de Ierse beroepsbevolking werkloos, tegen iets meer dan 15 procent begin vorig jaar.

In het Ierse succesverhaal zit ook een stukje goed nieuws voor het Nederlands bedrijfsleven. De handel met Ierland is de afgelopen jaren doorgegroeid.

De eerste vier maanden van dit jaar voerden Nederlandse bedrijven zelfs 13 procent meer uit naar Ierland.

Bouwer
Een voorbeeld is BAM. De bouwer worstelt in Nederland bijvoorbeeld met een rampzalig slechte markt en moet hier snijden in de kosten.

BAM verwacht echter dat van zijn vijf thuismarkten de economie in Ierland dit jaar de sterkste groei zal noteren. Het bedrijf besloot vorig jaar ook honderd man aan te gaan nemen in Ierland.

De Nederlandse uitvoer naar Portugal daalt daarentegen al sinds 2010. Het einde van die neergang lijkt bovendien niet in zicht. De eerste maanden van 2013 lag de export ongeveer 7 procent lager.

Verschil
De grote vraag is wat in Ierland nou goed gaat wat in Portugal misloopt? Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig te geven. Het cliché dat Zuid-Europese landen dralen met het implementeren van bezuinigingen gaat in het geval van Portugal in ieder geval niet op. De huidige regering heeft echt gesneden in de uitgaven.

Ierland wordt door Brusselse politici vaak aangehaald om aan te tonen dat de door Europa afgedwongen bezuinigingspolitiek wel degelijk succesvol kan zijn. Dat mag zo zijn, in Portugal heeft deze politiek niet het gewenste effect. Dat is de zoveelste aanwijzing dat de Brusselse aanpak van de eurocrisis niet werkt.