VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

08 juli 2013

Wereldkampioen export kan zomaar weer van de troon vallen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Duitse ECB-bestuurder Jörg Asmussen waarschuwt dat de Duitse economie op de lange termijn kwetsbaar is. Op de korte termijn draait de exportmotor van Europa ondertussen ook niet zo soepel.

Asmussen zei tegen het Financieele Dagblad dat Duitsland door moet gaan met hervormen.

Vooral de vergrijzing is een bedreiging. Duitsland moet het arbeidsaanbod op peil houden anders dreigt stagnatie. Daarnaast zou er geïnvesteerd moeten worden in infrastructuur.

Asmussen staat met deze boodschap zeker niet alleen. De Duitse Europees Commissaris voor Energie Günther Oettinger zei dit voorjaar ook al dat Duitsland niet achterover moet leunen.

Er zou moeten worden in nieuwe infrastructuur en Duitsers zouden zich niet af moeten keren van de winning van schaliegas.

Minder soepel
Op de korte termijn draait de Duitse economie echter ook een stuk minder goed dan de retoriek die af en toe uit Berlijn komt doet vermoeden. Vooral de handel loopt niet zo lekker.

Het Duitse statistiekbureau Destatis meldde maandag dat de uitvoer in mei ten opzichte van april met 2,4 procent is gedaald. Dat is de grootste daling sinds eind 2009.

Dat dit niet een eenmalige tegenvaller was blijkt uit de cijfers van dit jaar tot nu toe. In de eerste vijf maanden van het jaar groeide de export met nog geen half procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Dat zijn geen cijfers die horen bij een Wereldkampioen Export.

Breed gedragen
Het is ook niet alleen de uitvoer die stagneert. De invoer nam de eerste vijf maanden van het jaar met 1,3 procent af. Dit is niet zo vreemd omdat de Duitse inkomensgroei ook hapert.

Destatis melde vorige week dat de Duitse inkomens in het tweede kwartaal ten opzichte van een jaar eerder met slechts 1,4 procent zijn gegroeid.

Dit is minder dan de inflatie en ook weer het zwakste cijfer sinds eind 2009. Consumenten die hun inkomen zien stagneren, geven over het algemeen minder uit.

Duitsland heeft voorlopig nog de positie van sterkste economie van Europa. Duitse kopstukken zien zelf al aankomen dat als het land niet oppast het op de lange termijn zomaar weer de titel ‘zieke man van Europa' kan terugkrijgen.

Op de korte termijn is het echter ook niet alles goud wat er blinkt.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}