VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beurzen met vertrouwen richting halfjaarcijfers

Na de spraakmakende optredens van centrale bankiers Ben en Mario verschuift de aandacht naar de halfjaarcijfers. Beleggers zijn positief. Om meerdere redenen.

Het is opvallend hoe goed de aandelenbeurzen het doen gezien de aanhoudende zwakte van de Europese economie en de groeivertraging in China.

Vooral in de VS is het feest. De Dow Jones noteert dit jaar 16,2 procent hoger en de S&P 500 staat 15 procent in de plus. Beide indices staan tegen hun hoogste standen ooit aan.

De stijgende koersen kunnen niet los worden gezien van het beleid van de Amerikaanse en Europese centrale bank.

De Fed heeft laten weten zich de stimuli te willen afbouwen, maar het arbeidsmarktrapport over juni liet geen daling van de werkloosheid zien, wat betekent dat ‘Helicopter Ben' nog wel even in de lucht blijft.

ECB-baas Mario Draghi gaf beleggers hoop door aan te geven de rente voorlopig zeer laag te houden zolang als dat nodig is.

De komende weken zullen de aandelenmarkten weer overladen worden met bedrijfscijfers. Wat zijn de verwachtingen?

Lage analistenramingen
Analisten zijn over het algemeen niet al te positief over de komende bedrijfscijfers. Door de zwakke economie staan omzetten onder druk.

Daar staan weliswaar kostenbesparingen tegenover, maar de winstgroei van Amerikaanse bedrijven zal volgens databureau FactSet beperkt blijven tot 0,8 procent.

Dat is een fractie in vergelijking met de twee voorgaande kwartalen toen de winstgroei respectievelijk ruim vijf en meer dan drie procent was.

De verwachtingen worden nog somberder als de goed presterende financiële sector - verwachte winstgroei 17 procent - buiten beschouwing blijft. In dat geval zal het Amerikaanse bedrijfsleven zelfs een winstdaling van 2,4 procent laten zien over het tweede kwartaal.

Toch optimisme
Dat aandelen desondanks populair blijven onder beleggers heeft in eerste instantie te maken met de voortgaande stimulans door centrale bankiers.

Omdat assets als obligaties en sparen erg onaantrekkelijk blijft geld richting aandelen stromen.

Aandelenbeurzen kijken ook vooruit. De halfjaarcijfers geven een weergave van ontwikkelingen die al geweest zijn. De laatste macrocijfers over consumentenvertrouwen, banencreatie en huisverkopen waren niet ongunstig.

En dan is er nog de aloude wet dat lage verwachtingen ruimte bieden voor verrassingen. Aluminiumfabrikant Alcoa, die maandag het cijferseizoen aftrapte, past al direct in dat plaatje. Het bedrijf maakte verlies, maar minder dan verwacht.