VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 juli 2013

Winstalarm Wessanen na tegenvallers bij kroonjuweel

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het kroonjuweel van Wessanen heeft zijn glans verloren. Drankjesdochter ABC duikt dit jaar onverwacht in de miljoenenverliezen. Zo fors, dat Wessanen een winstalarm geeft.

Ook bij Wessanen zullen ze de tel inmiddels kwijt zijn. Weer moet het voedingsmiddelenconcern een waarschuwing naar beleggers doen uitgaan.

Een week voordat Wessanen de halfjaarcijfers zou presenteren, meldt het bedrijf plotsklaps dat Amerikaanse dochter ABC over heel 2013 in het rood zal eindigen.

Dat verlies heeft grote invloed op de resultaten van heel Wessanen. ABC, producent van cocktaildrankjes als margarita's en daiquiri's in knijpverpakking, was goed voor circa een derde van de winst die het concern in 2012 wist te behalen.

Snel veranderd
Drie maanden geleden zag de wereld er volgens Wessanen-topman Merckens nog heel anders uit. Hij vertelde beleggers tijdens de aandeelhoudersvergadering dat voor ABC omzet- en winstgroei te verwachten viel.

Een jaar eerder had Wessanen de marketinguitgaven fors opgeschroefd om dat te bewerkstelligen. Eind 2012 draaide de onderneming een eerdere afboeking van 2,3 miljoen euro op bezittingen van ABC terug vanwege ‘substantieel verbeterde prestaties' van het onderdeel.

Maar inmiddels ziet Wessanen andere ontwikkelingen. "Na een zwakke start van het jaar is de markt voor gemixte ingevroren drinkzakjes niet aangetrokken in het belangrijke zomerseizoen", aldus Merckens.

Vrees
Beleggers schrikken van die mededeling en gooien hun aandelen in de verkoop met een fikse koersdaling als gevolg.
Wessanen-topman Merckens wil ABC op termijn van de hand doen, maar nu de resultaten zwaar zijn ingezakt, vrezen beleggers dat Wessanen opnieuw geen koper kan vinden.

Eind vorig jaar haalde Merckens ABC al uit de etalage omdat de biedingen op het onderdeel te laag waren naar mening van de topman.

Meubelen redden
Daarmee is verkoop niet van de baan, want de opbrengst van een eventuele verkoop heeft Wessanen hard nodig om de eigen plannen voor de toekomst te verwezenlijken.

Het gaat dan om uitbouw van biologische merken als Zonnatura, Whole Earth en Bjorg, nieuwe overnames en afbouwen van de nettoschuld.

De nieuwe tegenvaller maakt het moeilijk om van Wessanen weer een groeiend en winstgevend bedrijf te maken, zeker in het huidige klimaat. Daar komt een nieuwe vertrouwensbreuk van beleggers na het winstalarm dan nog bij.


Gerelateerde artikelen

Afgeslankt Wessanen kan eindelijk weer groeien
Wessanen weet verliezen te stelpen bij Amerikaanse probleemdochter
25-07-2014

Wessanen weet beleggers steeds meer te overtuigen dat het bezig is aan een…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}