VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ICT vindt fusiepartner om DPA buiten de deur te houden

ICT-topman Carlo D’Agnolo aast op een fusie met Brandfort om de vijandige avances van DPA de kop in te drukken. Maar DPA kan het ICT nog knap lastig maken.

Een geloofwaardige ‘witte ridder’ vinden om de toenaderingspoging van detacheerder DPA de kop in te drukken.

Dat is de afgelopen zomerweken de missie geweest van topman D’Agnolo na DPA’s medio juni dit jaar.

Want overgenomen worden door een detacheerder als DPA, daar zag en ziet D’Angolo niets in.

Uitweg 
Een helpende hand biedt het relatief kleine ingenieursbureau Brandfort, waarvan Brunel-oprichter en grootaandeelhouder Jan Brand eigenaar is.

Een samensmelting tussen ICT (omzet 2012 77,8 miljoen euro) en het veel kleinere Brandfort is op het eerste gezicht logischer dan een opgaan in DPA.

Beide bedrijven hebben in bijvoorbeeld Philips en ASML dezelfde klanten en ze verdienen hun brood met meer soortgelijke werkzaamheden.

ICT verdient haar geld vooral door de installatie en het onderhoud van automatiseringsprojecten binnen de logistieke sector en de automobiel- en gezondheidsbranche.

Het in de Benelux actieve Brandfort kwam in 2012 met softwareontwikkeling, mechanische ontwerpen en constructietechniek naar eigen zeggen tot een omzet van 17,4 miljoen euro en een winstgevendheid, naar verwachting wordt het ebit-resultaat (winst voor rente en belastingen) bedoeld, van ‘circa zeven procent’.

Niet te verifiëren
Voor buitenstaanders zijn de cijfers niet te verifiëren.

De laatste jaarrekening die Brandfort indiende bij de KvK ging over 2011. Omzetcijfers zijn opvallend genoeg niet in die cijfers vermeld.

Het ebit-bedrijfsresultaat (de brutomarge minus kosten voor personeel, afschrijvingen en andere posten) was in 2011 877 duizend euro. Daarvan ging 538 duidend euro naar de fiscus, zodat onder aan de streep een winst overbleef van 219 duizend euro.

Voor het lopende jaar verwacht Brandfort met 250 werknemers op een omzet van 19,8 miljoen euro een marge te halen van ‘ongeveer negen procent’.

Machtsblok
DPA-baas Eric Winter zal minder gecharmeerd zijn van de tegenzet ICT. Winter zal het vooral als gifpil zien, bedoeld om zijn bedrijf een hak te zetten. 

Alhoewel wat D’Agnolo betreft de deur voor verdere gesprekken met DPA definitief dicht gaat, blijft Winter een belangrijk machtsblok.

De detacheerder had als drukmiddel vorige maand al een aandelenbelang in ICT verworven van 20 procent.

Winter nam onderhands dit pakket over van Project Holland Fonds, dat al aandeelhouder van DPA was, en Optiverder.

Vooral het overlopen van Project Holland Fonds wekte verbazing. Dit investeringsfonds zette daarmee openlijk haar kaarten op DPA en een succesvolle overname van ICT.

Uit het perscommuniqué van ICT valt op te maken dat de fusie met Brandfort in ieder geval afhankelijk is van ‘de steun van aandeelhouders’. En of Winter snel en zonder tegenstoot zijn voorgenomen prooi wil laten lopen, lijkt onwaarschijnlijk.

Tegelijkertijd zullen beleggers in DPA niet graag zien dat zij via hun DPA-belegging ook meedeinen op de resultaatsgolven van ICT. Winter zal dus inmiddels ook weer op een plannetje aan het broeden zijn. 

Weinig applaus
Op veel applaus van beleggers hoeft ICT vooralsnog niet te rekenen. Op de beurs tuimelde het aan de smallcapindex genoteerde bedrijf na bekendmaking met ruim zes procent.

In plaats van prooi -waarvoor een overnamepremie in het verschiet ligt- verschiet ICT van kleur en overheerst plots de angst onder beleggers dat D’Angolo zich overhaast in een ongewis en duur avontuur stort.

De scepsis zal ook worden gevoed doordat in aandelen wordt betaald. In het algemeen zijn bedrijven met dat betaalmiddel wat minder voorzichtig dan met harde contanten.

Even rekenen leert dat D’Agnolo zo’n 3,24 miljoen nieuwe aandelen moet uitgeven aan de eigenaren van Brandfort, die ‘met beperkte toezeggingen’ de komende drie jaar dat 27 procentbelang niet van de hand zullen doen.

Tegen de slotkoers van ICT van gisteren (vier euro) komt de overnamesom op 12,94 miljoen euro.

Daarmee tikt ICT op basis van de 2012 cijfers tien keer de winst af en 7,3 keer de verwachte winst voor 2013. Afgaand op een zogeheten ‘omzetmultiple’ betaalt ICT 0,65 maal de omzet. Zelf noteerde het bedrijf gisteravond op de beurs tegen 0,45 maal de omzet.

Dat D’Angolo voor 2014 een groei van de winst per aandeel met circa 10 procent in het vooruitzicht stelt, kan beleggers dus nog niet overtuigen.




Gerelateerde artikelen