VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sappelen bij Macintosh

Met een tiende neemt de omzet af bij Macintosh de eerste jaarhelft. Consumenten laten de winkels van de groep links liggen.

Topman Frank de Moor van Macintosh, uitbater van winkelformules als Scapino, Manfield en Kwantum, heeft genoeg aan zijn hoofd.

De Nederlandse consumenten hebben nog altijd weinig vertrouwen en daarnaast worstelt De Moor met zijn verdienmodel.

Macintosh wil zijn producten wel verkopen via het internet, maar de realiteit is dat de retailer nog altijd sterk afhankelijk is van het wel en wee van haar winkels.

In de eerste jaarhelft kwam 5,4 procent van de omzet uit online, de rest uit de winkelstraten van Nederland, Engeland, België en Luxemburg.

Omzetcrash
Dit zijn niet de landen waar consumenten overlopen van vertrouwen in de toekomst.

De omzet uit winkels daalde de eerste jaarhelft dan ook met ruim 11 procent, met als lichtpuntje dat de omzet in het eerste kwartaal nog daalde met meer dan 14 procent.

De verkopen via internet -via overkoepelend platform Intreza en webshops van de verschillende winkelformules- stegen met 9,3 procent de eerste jaarhelft. Door de beperkte blootstelling aan online compenseert deze de krimp nauwelijks, maar het is in ieder geval een klein doekje tegen het bloeden.

Toch is langzaam zichtbaar dat online de weg omhoog vindt, iets wat niet vanzelfsprekend is met al dat marketinggeweld van pure internetspelers als Zalando.

Potentie
Macintosh wil geen Zalando worden, maar juist profijt halen uit het feit dat ze een hybride propositie hebben: online in combinatie met echte winkels.

Studies die Macintosh aanhaalt stellen dat uiteindelijk de helft van de verkopen via internet aan de man worden gebracht door spelers als Macintosh.

Om zo goed mogelijk in te spelen in deze nieuwe rol wil Macinstosh de komende jaren (onder meer) ruim honderd winkels sluiten. Eind 2012 had het bedrijf 1002 winkels, halverwege 2013 waren het er 997.

Het tempo zit er nog niet in dus. De reden hiervoor is dat Macintosh geen afkoopsommen wil betalen door nog lopende huurcontracten op te zeggen. De tweede jaarhelft wil het bedrijf 15 tot 20 winkels sluiten, maar de meeste sluitingen zullen plaatsvinden in 2014 en 2015.

Keuzes
Operationeel waren er verschillende ontwikkelingen bij de Maastrichtse onderneming. De brutomarge (omzet minus kostprijs omzet) bleef voor het hele bedrijf ongeveer gelijk op 50,1 procent.

Bij de grootste divisie fashion (75 procent van de omzet tegen een kwart voor living) verbeterde de brutomarge echter wel. Hier is Macintosh terughoudend met het geven van (extra) actiekortingen.

Topman De Moor kiest hier voor marge boven omzet, waardoor de omzet die het bedrijf boekte relatief rendabel was.

De omzetdaling van Macintosh komt hierdoor niet alleen door een onzekere consument, maar ook door eigen beleid.

Het bedrijfsresultaat, dat in tegenstelling tot de brutomarge ook onder meer de verkoop-, marketing-, en beheerkosten meeneemt, en dus een beter beeld van de operationele gang van zaken geeft, dook 1,6 procentpunt verder in het rood naar -3,4 procent (voor bijzondere lasten).

Het grotere procentuele verlies komt doordat de omzet harder daalde dan dat Macintosh aan kosten kon besparen, want in absolute zin lagen de kosten wel degelijk op een lager niveau dan het eerste halfjaar van 2012.

Transitie
Zoals eigenlijk alle bedrijven meedelen als zij met slecht weer te kampen hebben, stelt topman De Moor dat dit jaar een “transitiejaar” is.

Bemoedigend is dat Macintosh laat optekenen dat de daling in het bedrijfsresultaat in mei minder was dan bijvoorbeeld april, toen het bedrijf een winstwaarschuwing afgaf. In juni was er zelfs sprake van een stijging ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden.

Laten we hopen voor topman De Moor dat 2013 inderdaad een overgangsjaar is, en dat de trend uit juni zich de tweede jaarhelft voortzet.

Voor beleggers geldt eerst zien dan geloven: de koers van het aandeel Macintosh opende 3,8 procent lager op de halfjaarcijfers. 

LEES MEER:

22 januari 2013

26 juli 2012

1 maart 2012

28 juli 2011

14 juli 2011

23 maart 2011

4 maart 2011

19 januari 2011

24 oktober 2010


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen