VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

26 juli 2013

Grootaandeelhouder Salveo zet coup op Cryo-Save door

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

On-Nederlands taferelen bij Cryo-Save. Grootaandeelhouder Salveo is het wachten beu en roept eigenhandig een aandeelhoudersvergadering van Cryo-Save bijeen om eigen mensen in het bestuur te krijgen.

Dat blijkt uit een vandaag door het Zwitserse Salveo geplaatste advertentie in dagblad De Telegraaf.

Het spel om de macht bij de grootste stamcellenbank van Europa gaat daarmee verder op vijandig spoor.

Salveo-eigenaar Frédéric Amar wil zich tot bestuursvoorzitter van Cryo-Save laten benoemen.

Die post is onbemand sinds oud-topman Arnoud van Tulder krap twee maanden geleden het bedrijf op plotseling verliet.

Van Tulders president-commissaris en Cryo-Save-oprichter Johan Goossens had, net als een andere grootaandeelhouder even daarvoor, zijn aandelenpakket zonder medeweten van Van Tulder verkocht aan Salveo.

Sindsdien is de Zwitserse concurrent met ruim 27 procent de grootste aandeelhouder van het in Zutphense gevestigde bedrijf. Daarmee heeft Salveo het in de aandeelhoudersvergadering voor het zeggen.

Cryo-Save haalt stamcellen uit navelstrengbloed van pas bevallen vrouwen om ze later te gebruiken als de personen in kwestie ziek worden. Die ‘levensverzekering' kost al snel een paar duizend euro's.

Vorig jaar noteerde het bedrijf op een omzet van 37 miljoen euro een verlies van één miljoen euro door hevige verliezen bij de inmiddels ontmantelde Franse vestiging.

Plaatsmaken
Volgens de Nederlandse wet kan een aandeelhouder met een pakket van minimaal 10 procent op eigen initiatief een aandeelhoudersvergadering bijeenroepen.

Tegelijkertijd moet commissaris Karin Dorrepaal, pas sinds mei 2012 aan boord bij Cryo- Save, plaatsmaken voor iemand uit de stal van Amar. Dorrepaal's ontslag heeft Salveo maar meteen op de agenda voor de bijeenkomst op laten nemen.

Beide besluiten staan op de rol voor de aandeelhoudersbijeenkomst op 9 september. Als alles volgens zijn plan verloopt, levert de grootste aandeelhouder straks niet alleen de topman van Cryo- Save, maar ook één van de drie commissarissen.

Clash
Daardoor lijkt een juridische confrontatie niet meer te voorkomen.

Cryo-Save kondigt als tegenstoot vandaag direct aan juridische stappen tegen Salveo te gaan nemen omdat deze ‘de Nederlandse bestuursregels heeft overtreden door nu al een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava, red.) bij Cryo-Save te beleggen', zo zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

De Zwitsers legden op 3 juni een officieel verzoek neer op het Zutphense hoofdkantoor voor een bava. Daarop haalde Cryo-Save als eerste Nederlandse beursfonds in de historie de wettelijk geregelde zogeheten responstijd van stal om tijd te kopen.

Pauzeknop
Die ‘pauzeknop' maakt het bedrijven mogelijk maximaal 180 dagen in relatieve rust bedenktijd te nemen als aandeelhouders een onderwerp op de agenda van de aandeelhoudersvergadering willen zetten dat kan leiden tot een wijziging van de strategie.

Volgens Cryo-Save was dat met het wensenlijstje van de Zwitserse evenknie het geval.

In die periode zouden de kemphanen in overleg gaan over de mogelijkheid van een strategische alliantie en voor een samenwerking bij specifieke wetenschappelijke en medische projecten.

Volgens Cryo-Save heeft Salveo die gesprekken zonder opgaaf van redenen stopgezet. Amar verwijt de Nederlanders op zijn beurt een lakse houding. "Cryo-Save vertraagt de boel, ik onderneem actie", zegt hij tegen ANP.

Salveo en Cryo-Save zitten op ramkoers en de machtsgreep van Amar is een feit.

Op de beurs viel het nieuws slecht. Het aandeel van het in de Amsterdamse smallcap-index opgenomen. Cryo-Save daalde ruim twee procent. 


Gerelateerde artikelen

Compromis Cryo-Save en Amar verandert niets aan verhoudingen
10-10-2013

Cryo-Save en zijn grootaandeelhouder Salveo begraven de strijdbijl. Er is …

Lees verder

Cryo-Save staat zwak tegenover grootaandeelhouders
12-09-2013

Cryo-Save heeft van de Ondernemingskamer de tijd gekregen om zijn opties te…

Lees verder

Geen bod wel machtsgreep bij Cryo-Save
03-06-2013

De hoop van beleggers op een openbaar bod van het Zwitserse Salveo op Cryo-…

Lees verder

Vredelievende Fransman trekt Cryo-Save binnen
31-05-2013

Het gaat hard bij Cryo-Save. Begin deze maand kreeg het een nieuwe grootaan…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}