VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Franklin Technology Fund

De Nederlandse aandelenmarkt is te klein om een goed gespreid mandje technologie aandelen bij elkaar te kopen. Voor beleggers die de keuze tussen buitenlandse spelers als Cisco, Google en Microsoft niet zelf willen maken, bieden beleggingfondsen uitkomst. De technologiefondsen van Henderson, Franklin Templeton en Fidelity zijn hierbij bekende namen.

Franklin Technology Fund
Fondsmanager:
John Scandalios
ISIN-code: LU0109392836
Fondsvermogen: 723 miljoen dollar


In het kort
Beheerder John Scandalios belegt wereldwijd in technologie (gerelateerde) bedrijven, zoals computer, telecom, elektronica, media en informatietechnologiebedrijven. Deze ondernemingen moeten profiteren van ‘de ontwikkeling, voortgang en het gebruik’ van
technologie en communicatie.

 
Geschikt
Voor beleggers die willen beleggen in een technologiefonds is de breedste zin van het woord technologie. Het fonds schroomt niet om flink af te wijken van de index, hier moeten beleggers rekening mee houden.

Rapportcijfers
Rendement & risico
De lange termijn prestaties van het fonds zijn goed, maar het afgelopen jaar had de beheerder het zwaar en bleef het fonds bijna 10 procent achter bij de index (9,9%, 30,1% en 60,9% tegen 19,6%, 27,1% en 40,2% voor de Merrill Lynch Technology 100 index). Gecorrigeerd voor risico (koersschommelingen) was het rendement de afgelopen jaren goed.

Terugblik & vooruitzichten
Franklin Templeton blikt niet terug op behaalde rendementen en spreekt ook geen verwachtingen uit. Het is dus bijvoorbeeld gissen naar de reden van de underperformance van 10 procent de afgelopen twaalf maanden. 

Samenstelling portefeuille
De fondsmanager heeft een duidelijke visie blijkt uit de portefeuillesamenstelling van het fonds. Dit wordt bevestigd door de active share -de maatstaf die percentuele afwijking van de benchmark meet- die met 70 procent hoog is (eind 2012). 

Team
Het dienstverleden van fondsmanager John Scandalios is te vinden op de Nederlandse website van Franklin Templeton. Wie de fondsmanager assisteert met de bedrijfsanalyses van alle aandelen in portefeuille is onduidelijk.   

Zelf beleggen
Uit de informatie op de Nederlandse website van Henderson kunnen we niet opmaken of Scandalios in zijn eigen fonds belegt.   

Prestatievergoeding
Het fonds kent geen prestatievergoeding. De belangen tussen de fondsaanbieder en de fondsbeleggers zijn hierdoor niet in lijn.

Informatievergoeding
Essentiele informatie als jaarverslag, prospectus en maandelijkse factsheet zijn te vinden op de website op, maar daar houdt het wel mee op. Ook komt het laatste jaarverslag uit juni 2011, dat bevat inmiddels toch echt gedateerde informatie. 

Jaarlijks doorlopende kosten
Het is met 1,8 procent aan jaarlijks doorlopende kosten een duur beleggingsfonds, maar voor de IT-sector gemiddeld. 

Transactiekosten
Recente transactiekosten niet terug te vinden op de website van Franklin Templeton. Het is hierdoor ondoorzichtig wat een beleggers aan jaarlijkse transactiekosten kan verwachten.

Toegevoegde waarde
Er zijn niet veel fondsen die zo’n brede investeringsblik hebben als het Franklin Technology Fund. Daarnaast blijkt uit de aandelenposities dat de fondsmanager een uitgesproken visie heeft,  en dus bewust niet zijn index volgt, zoals een passieve indextracker (etf) wel doet. Het risico op afwijking van de benchmark is hierdoor groot, zoals ook wel is gebleken vorig jaar.