VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Van Lanschot kruipt omhoog uit diep dal

Het verbleekte cachet van De Bossche bank Van Lanschot is weer wat opgepoetst. De verdrievoudiging van de nettowinst is echter nog geen reden voor een feestje.

Het chique imago van Van Lanschot heeft de afgelopen jaren behoorlijke averij opgelopen.

Over 2012 werd een verlies geboekt van 155,4 miljoen euro door forse kredietverliezen, gedaalde provisie en rente-inkomsten, een impairment en herstructureringskosten.

Onder leiding van de vorig jaar aangetreden topman Karl Guha moet de bank weer goed winstgevend worden en het weerstandsvermogen vergroten. De eerste stappen zijn gezet, maar de weg omhoog is nog lang.

Halfjaarcijfers
Over de eerste zes maanden wist Van Lanschot het halfjaarresultaat op te voeren van 10,5 miljoen euro naar 33,7 miljoen euro, gelijk aan 0,71 euro per aandeel.

Dat klinkt fraai, maar het zijn vooral flinke kostenbesparingen (-7 procent) op (met name) personeel en winstgevende financiële transacties voor eigen rekening die hier voor zorgen.

Tegenover hoge provisie-inkomsten, waar ook Kempen goed aan bijdroeg, staat een verdere flinke daling van het renteresultaat. Per saldo is er hierdoor nog altijd sprake van druk op het kernbedrijf.

Het renteresultaat daalt doordat klanten leningen aflossen er beleggingen zijn verkocht en er een spaaroorlig heerst, waar Van Lanschot naar eigen zeggen overigens maar beperkt aan mee doet.

Kwaliteit moet omhoog
De bank werkt hard aan verhoging van de kwaliteit van de inkomsten, onder meer door meer vermogen onder discreet beheer waar hoger marges op zitten.

De provisie-inkomsten met een terugkerend karakter, beheerfee, bestandprovisie en bewaarloon, zijn ongewijzigd goed voor driekwart van de totale provisie-inkomsten. De rest komt nog altijd van de veel volatielere aandelentransacties.

De toevoeging aan de stroppenpot bleef vergeleken met vorig jaar stabiel, maar bevindt zich met 41,5 miljoen euro nog altijd op een hoog niveau.

Punt van aandacht blijft dat de helft van de kredieten hypotheekleningen betreft gerelateerd aan de Nederlandse en Belgische woningmarkt. Dit zorgde wederom voor hogere toevoegingen aan de stroppenpot.

Een groot deel van de kredieten blijven wel gedekt door spaargelden en deposito's van eigen klanten, maar door deze zogeheten fundingratio is in zes maanden teruggelopen van 84,4 procent naar 77,5 procent.

Balans sterker
In lijn met de strategie die Guha vorig jaar mei uiteenzette is de kapitaalsbasis verder versterkt.

Zo is de core tier 1-ratio, het kernkapitaal van de bank, gestegen van 11 procent naar 12,5 procent, vooral door een daling van de risico gewogen activa met 10 procent. Oorzaak is bewust beleid om zakelijke kredieten af te bouwen en winsten te reserveren.

Van Lanschot streeft voor 2017 naar een core tier 1 ratio van 15 procent en een rendement hierop van 10-12 procent. De huidige 5,0 procent rendement ligt daar nog ruim onder.

Lange weg
Van Lanschot is een bank in transitie en heeft de eerste stappen gezet richting een gefocuste private bank voor een brede klantenbasis met een sterke kapitaalsbasis.

Kostenbesparingen en afbouw van zakelijke kredieten blijft in volle gang, maar beleggers zullen toch ook graag zien dat het kernbedrijf weer floreert en er duidelijkheid komt over het dividend.




Gerelateerde artikelen