VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 juli 2013

ABN Amro Inflatie Obligatie 2012-2022

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. 

Deze keer: ABN Amro Inflatie Obligatie 2012-2022

Wat is het en voor wie?
De ABN Amro Inflatie Obligatie 2012-2022 werd in mei vorig jaar op de markt gebracht en heeft een looptijd van tien jaar. Wij bespraken dit product ook bij de uitgifte, en toen scoorde het met een 7,5 zeer hoog. Nu, een jaar later, staat de koers op 112 procent, dus beleggers hoeven zich niet bekocht te voelen.

De link met de inflatie is er in dit geval zowel in de coupon als in de aflossingswaarde van de obligatie. De coupon heeft een basiswaarde van 1,6 procent. Dat is niet veel, maar deze wordt ook jaarlijks naar boven of beneden aangepast volgens de inflatie-index.

Om de hoogte van de inflatie te bepalen kijkt men weer naar de Eurozone Harmonised Index of Consumer Prices Ex Tobacco, dezelfde HICP index als voor de hierboven beschreven producten.

Deze obligatie wordt afgelost op 1000 euro als de index van februari 2022 lager staat dan de startwaarde van 113,53. Als de HICP hoger staat, krijgt men de procentuele stijging erbij. Bij het ter perse gaan van dit artikel stond de genoemde HICP index op 116,95.

Kansen, kosten en risico’s?
Er zijn plussen en minnen. De basiscoupon van 1,6 procent lijkt laag, op een spaarrekening wordt al snel meer verkregen. De inflatie zal echter vermoedelijk groter zijn dan nul, en met een beetje inflatie loopt vooral de eindaflossing over negen jaar snel op.

Het risico van dit product is klein, ook al omdat de uitgever een bank is met een A+ rating die nu nog in handen is van de Nederlandse Staat. Tussentijds kan de koers wel degelijk dalen bij veranderingen in de rentestand of inflatieverwachting, of bij een neerwaartse aanpassing van de creditrating van ABN Amro.

Wat moeten we hiervan denken?
De ABN Amro Inflatie Obligatie 2012-2022 lijkt van deze drie producten het meest geschikt voor beleggers die denken dat de inflatie sneller uit de klauw giert dan nu algemeen wordt verwacht.

Een voordeel ten opzichte van de hierboven beschreven producten is namelijk dat ook de aflossing oploopt met de inflatie. Een tussentijds hoge inflatie wordt op deze manier eigenlijk ‘herbelegd’ in het product. 

Daarmee is deze note nog altijd een goed alternatief voor mensen die nu een aankoop van goud overwegen. Minder gevaarlijk dan een goudstaaf, omdat het neerwaarts risico veel kleiner is. En in tegenstelling tot fysiek goud is deze note dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam (ISIN NL0009980986).

Wel jammer dat op het moment dat wij keken er geen laatprijs meer werd afgegeven. Geen duidelijke spread betekent hogere indirecte kosten voor aan- en verkoop. We passen de score voor de kosten en de verhandelbaarheid toch wat neerwaarts aan.

Nog altijd een ruime voldoende, omdat het rendementsperspectief bij nader inzien ook een half punt verdient, zeker in vergelijking met de inflatienotes van BNG en Rabobank.

Checklist 
 


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}