VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Belaagd Cryo-Save voorziet structurele winstgevendheid

Stamcelopslagbedrijf Cryo-Save maakt nog altijd verlies. Nu het bedrijf openlijk bekvecht met grootaandeelhouder Salveo moet Cryo-Save beleggers wel perspectief voorschotelen.

Cryo-Save kwam de laatste maanden veelvuldig in het nieuws vanwege de couppoging van Salveo.

De Zwitserse concurrent bouwde dit jaar via onder meer aankoop van de aandelen van oud president-commissaris en oprichter van Cryo-Save Johan Goossens, een belang in Cryo-Save op van circa 27 procent.

Wijken

Salveo’s eigenaar en ceo Frédéric Amar liet echter weten niet geïnteresseerd te zijn in een volledige overname, maar wil wel de voorzittershamer bij Cryo-Save overnemen.

Hiertoe heeft Salveo op 9 september 2013 een aandeelhoudersvergadering belegd, waarbij ook de benoeming van een commissaris op de agenda heeft gezet. Een van de huidige toezichthouders moet daarvoor wijken en is voor ontslag voorgedragen.

Door het kemphanengevecht heeft Cryo-Save zijn topman Arnoud van Tulder zien vertrekken. Van Tulder  werd door Goossens niet betrokken bij zijn aandelenverkoop aan de concurrent. Van Tulder is vervangen door tussenpaus Evi Mattil. Beide partijen voeren inmiddels een juridische strijd.

Als reactie op het achter de rug van Cryo Save afkondigen van een aandeelhoudersvergadering, is het stamcelbedrijf naar de rechter getrokken (Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof) om de praktijken van de grootaandeelhouder te laten toetsen.

Halfjaarcijfers

Bij de publicatie van de halfjaarcijfers probeert Mattil te benadrukken dat het een gezonde toekomst heeft. Maar op die stelling valt nog wel wat af te dingen.Cryo-Save heeft het afgelopen halfjaar flink in de kosten gesneden.

Dit bleek onvoldoende om de druk op de omzet en marge te compenseren. De omzet daalde met liefst 16 procent en de brutowinst van 12,5 miljoen euro naar 9,8 miljoen euro. Daar stonden 2 miljoen euro aan kostenbesparingen tegenover.

Wederom stond vooral de omzet in Spanje en Italië onder druk, zwakke Zuid-Europese landen die  tezamen goed zijn voor 38 procent van de totale omzet. Vorig jaar heeft Cryo-Save hier al flink op afgeboekt en gereorganiseerd.

Op operationeel niveau (onderliggende ebita) prijkt een verlies van 1,6 miljoen euro, tegen een min van 2 miljoen euro vorig jaar waar toen nog 8 ton aan herstructureringskosten in zaten. Onderaan de streep is een verlies geleden van 2,5 miljoen euro.

“Turnaround onderweg”

Cryo-Save heeft een consultancybedrijf in de arm genomen om tot winstherstel te komen. Belangrijkste speerpunt hierbij is volgens Mattil het directer bespelen van de consument.

Daarnaast gaat het verder met kostenbesparingen, verbeteringen van het werkkapitaal (scherper oog voor voorraden, debiteuren en crediteuren) en verkoopkanalen terwijl ook verliesgevende buitenlandse operaties worden verkocht.

“Daarmee houden we de groeikansen van deze markt in tact. We verwachten door deze switch tegen het eind van het jaar weer winstgevend te zijn.”

Hoe verder?

Dat is mooi, maar optimistische geluiden hebben we wel vaker van het bedrijf gehoord. Voor nu is het wachten op uitspraak van het juridische geschil. Cryo-Save verwijt Salveo de wettelijke responstijd te hebben geschonden door niet in overleg te blijven.

Cryo-Save meende op deze 180-dagen rustperiode recht te hebben door de ingrijpende wijzigingen die Salveo voor ogen staat. Het feit dat beide concurrenten niet door één deur kunnen belooft weinig goeds voor een vruchtbare samenwerking.
 
Beleggers moeten het doen met de onrust in de top en zwakke bedrijfsprestaties. Amar ziet kansen bij Cryo-Save, maar durft een bod op alle aandelen die hij nog niet heeft, niet aan. Beleggers kunnen in ieder geval op 9 september met Amar in gesprek tijdens de aandeelhoudervergadering.