VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Europa blijft het koekoeksjong in resultaten Heineken

Na een zwak eerste kwartaal blijft Heineken tobben met een zwakke Europese markt. De bierverkopen daalden op het eigen continent met liefst 6 procent. Heineken blijft somberen over Europa.

Het is het bekende probleem van Heineken, de relatief grote blootstelling aan de krimpende Europese biermarkt.
Bij de halfjaarcijfers is Europa nog goed voor 38 procent van de geconsolideerde omzet.

Door overnames in opkomende markten wordt het eigen continent wel steeds minder belangrijk, maar voor 2013 blijft de thuisregio de bottleneck voor winstgroei.

Beleggers reageerden teleurgesteld (koers -4 procent) op de tegenvallende biervolumes, lage kasstroom en de prognose dat er dit jaar slechts gerekend wordt op een vlakke winstontwikkeling.

Voor Heineken zelf zijn de cijfers ook tegenvallend. De slechte weersomstandigheden hielpen ook niet mee.

APB redt de meubels
Heineken boekt over de eerste jaarhelft een geconsolideerde omzet van 9,4 miljard euro, wat 7 procent meer is dan vorig jaar.

Die vergelijking valt een stuk slechter uit als de grote overname van vroig jaar, Asia Pacific Breweries buiten beschouwing wordt gelaten.

Zonder de biervolumes van het bijzonder sterk presterende APB krimpt de omzet met drie procent. De boosdoener is duidelijk: de biervolumes in Europa daalden met dubbele cijfers.

Dezelfde situatie is zichtbaar als gekeken wordt naar winst. Die stijgt in opkomende markten flink, daalt harder in Europa en uiteindelijk zorgt aankoop APB voor zwarte cijfers.

In percentages gaat dat zo: de geconsolideerde operationele winst (beia) steeg met 15 procent tot 1,3 miljard euro. Autonoom kromp de geconsolideerde operationele winst echter met 2 procent. Hierbij werd Heineken ook nog geholpen door 139 miljoen euro aan kostenbesparingen.

Waar West-Europa het operationele resultaat autonoom met 9 procent zag krimpen , realiseerden opkomende markten op groepsniveau een autonome groei van 7 procent.

Onder aan de streep bedraagt de netto halfjaarwinst (beia) 679 miljoen euro, wat lager dan de 688 miljoen een jaar terug. Analisten hadden gemiddeld juist op een hogere nettowinst gerekend.

Kasstroom zorgelijk
Wat opvalt in de cijfers is de fors gedaalde vrije kasstroom (min 48 procent tot 178 miljoen euro) toe te schrijven aan een hoger werkkapitaal.

De nettoschuld daarentegen steeg ten opzichte van de winst, maar Heineken denkt die eind volgend jaar weer flink naar beneden te hebben

De extra kostenbesparingen van 100 miljoen euro die Heineken verwacht te realiseren zal daarbij zeker helpen en dat geldt ook voor de recente verkoop van het Finse Hartwall voor 470 miljoen euro.

Vlakke winst verwacht
De Amsterdamse bierbrouwer verwacht voor de rest van het jaar dat de zwakke consumentenbestedingen in veel belangrijke markten zullen aanhouden.

Wel is in West-Europa vanaf juli sprake van goed terrasjesweer, waardoor de volumes weer wat zijn aangetrokken.

Dat helpt, maar Heineken rekent niettemin voor geheel 2013 op een vlakke nettowinst (beia) op autonome basis.

Dat valt enigszins tegen, omdat ceo Jean-Francois van Boxmeer eerder zinspeelde op een hoger resultaat en daar rekenden beleggers en analisten ook op.




Gerelateerde artikelen