VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Emissie Heijmans te beperkt voor echte balansversterking

Nederlandse bouwers dansen op een slap koord. Om de financiële huishouding op te fleuren roept Heijmans de hulp in van beleggers. Het signaal is duidelijk, of de remedie afdoende is valt te betwijfelen.

De emissie van Heijmans is relatief klein.

Maximaal 1,76 miljoen aandelen oftewel tien procent van de nu uitstaande aandelen komen er dan bij. 

De nieuwe stukken gingen voor 7,65 euro over de toonbank.

Interesse
Heijmans wil de opbrengst gebruiken om ‘de balans te versterken, de strategische flexibiliteit te behouden en commerciële bewegingsruimte te creëren', zegt hoogste baas Bert van der Els.

Hij mikt vooral op nieuwe publiek-private klussen, waar (lokale) overheden en commerciële partijen samen projecten ontwikkelen.

Voor potentiële klanten van Heijmans is de financiële huishouding van de bouwer een belangrijk selectiecriterium.

Stootkussen
De emissiekoers was uiteindelijk een kleine vijf procent dan de slotkoers daags voor uitgifte. Financieel directeur Mark van den Biggelaar mag nu 13,5 miljoen euro bijschrijven in het kasboekje.

Het eigen vermogen, het stootkussen voor bedrijven, komt dan nog altijd niet hoger uit dan 318 miljoen euro. Een bescheiden verbetering vergeleken met 305 miljoen euro voor de emissie.

Dat is het laagste niveau in jaren en de vraag is of die buffer wel hoog genoeg is om een mogelijk langere periode van laagconjunctuur uit te zingen. De solvabiliteit zal ten opzichte van de huidige 27 procent maar marginaal verbeteren.

Medio 2009 schoten beleggers Heijmans via een claimemissie te hulp met 100 miljoen euro. Sindsdien daalde de beurskoers met twintig procent.

Harde contanten
Tegenover een lichte stijging van het bufferkapitaal staat door de emissie een hoger kassaldo.

Eind juni had Heijmans 66 miljoen euro in kas tegen 92 miljoen euro vorig jaar.

Dat geeft aan dat het bouwbedrijf meer moeite heeft om het gedane bouwwerk om te zetten in harde contanten.

Daardoor loopt de kaspositie terug en gaat de nettoschuld al snel omhoog. Dat cijfer corrigeert de rentedragende schulden voor de cashmiddelen.

Bij Heijmans verslechterde de nettoschuldpositie in een half jaar met 60 miljoen euro tot 214 miljoen euro. Ook dit cijfer verbetert door de emissieopbrengst nauwelijks.

In de komende 18 maanden wil Heijmans nog 15 tot 20 miljoen euro vrijmaken door het van de hand doen van ‘vastgoedposities en andere vaste activa’.

Centenwerk
Het signaal dat Heijmans met de emissie afgeeft, is dat het in de bouw nog altijd centenwerk is.

Investeringen zijn er nauwelijks, budgetten van overheden (gemeentes, provincies, nationaal) zijn teruggeschroefd en het consumentenvertrouwen is laag.

Bijkomend nadeel voor Heijmans is dat ze veel afhankelijker is van de Nederlandse woningmarkt dan concurrenten als Bam.

‘Aanhoudend slecht' noemt Van der Els de woningmarkt bij de presentatie van de halfjaarcijfers van ‘s Nederlands tweede bouwconcern. Heijmans verkocht in de eerste jaarhelft 386 woningen.

Dat was vergelijkbaar met de 400 huizen in dezelfde periode vorig jaar. Vooral particulieren namen dat aantal voor hun rekening. ‘Een voorzichtig signaal dat de markt weer enigszins aantrekt', zegt van der Els.

Verhinderen dat Heijmans een operationeel verlies leed, kon het niet. De woningdivisie ging vijf miljoen euro in het rood.

Opvallend is dat beleggers als Syntrus Achmea juist minder woningen voor de verhuur aankochten.

Resultaten onder druk
De bouwer meldde over de eerste zes maanden van 2013 een omzet van 929 miljoen euro, wat leidde tot een onderliggende operationele winst van 2 miljoen euro en een nettoverlies van 5 miljoen euro.

Een jaar geleden bedroeg de omzet 1.064 miljoen euro. De onderliggende operationele winst en de nettowinst lagen hoger op respectievelijk 4 en 5 miljoen euro.

‘De markt blijft pittig en uitdagend', zegt Van der Els. Toch verwacht hij dat Heijmans 2013 kan afsluiten met een operationele winst. Dat moet komen door resultaatsverbetering bij divisie utiliteitsbouw en stabiele prestaties bij divisie Infra en België en Duitsland.

MEER



Gerelateerde artikelen