VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fed-notulen geven geen helderheid over ‘tapering'

Dat de Amerikaanse centrale bankiers de maandelijkse massieve steun willen afbouwen is al langer bekend. Wanneer dat gebeurt is niet duidelijk. Een hogere rente helpt de Fed niet in zijn afweging.

Binnen het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, is de afgelopen maand een bredere steun gekomen voor een geleidelijke afbouw van de obligatie-aankopen (‘tapering').

Dat blijkt uit de vrijgegeven notulen van de laatste Fed-vergadering. Van eenduidigheid over de aanvang van de tapering is echter nog allerminst sprake. Wordt dat al volgende maand of ergens in december?

De Fed koopt maandelijks voor 85 miljard dollar aan schuldtitels in de markt met als doel de rente de drukken en daarmee de economie te stimuleren.

Dat bedrag zou geleidelijk afgebouwd moeten worden. Fed-baas Ben Bernanke zelf wil volgend jaar zomer helemaal uit de markt zijn.

Amerikaanse beleggers negatief
Wall Street reageerde negatief op de notulen. Zowel aandelen als staatsobligaties werden van de hand gedaan.

De Dow Jones zakte daardoor onder de 15.000 punten en de tienjaarsrente steeg met nog eens 7 basispunten tot 2,88 procent, het hoogste niveau in twee jaar en fors hoger dan het dieptepunt van 1,6 procent in mei van dit jaar toen Bernanke voor het eerst het woord ‘tapering' in de mond nam.

De rentemarkt loopt daarmee al behoorlijk vooruit op het terugtrekken van de grootste koper, de Fed. Waarbij zei gezegd dat die 1,6 procent ook wel een overdreven laag niveau was.

De Amerikaanse aandelenmarkten maken eigenlijk pas de laatste weken een neerwaartse beweging, maar erg groot zijn de koersdalingen nog niet.

Fed's dilemma
Bernanke heeft altijd benadrukt dat de Fed zich pas terugtrekt als de Amerikaanse economie dat aankan. Nu de rente zo oploopt ontstaat het gevaar dat hogere leenkosten, waaronder hypotheken, juist een rem zetten op het economisch herstel.

Daarmee wordt de wat paradoxale situatie gecreëerd dat de rentemarkt aan de ene kant anticipeert op een terugtrekkende Fed en aan de andere kant de Fed daarmee dwingt langer te stimuleren.

Een groot dilemma voor de Amerikaanse centrale bankiers, wat de nog altijd aanwezige verdeeldheid over de monetaire afbouw verklaart.

Ook fiscaal wordt de Amerikaanse economie afgeremd. Na het zomerreces zullen de besprekingen over oprekking van het schuldenplafond weer van start gaan, waar mogelijk nieuwe bezuinigingen en belastingverhogingen uit voortvloeien.

Haarscheurtjes in groei
Een tienjaarsrente van nog geen 3 procent en aandelenmarkten die ondanks de crisis dicht tegen hun all time high noteren zijn toch niet zorgelijk zou je zeggen.

Toch wijzen de laatste macro-indicatoren uit de Verenigde Staten op een verzwakking. Het gaat dan vooral om het consumentenvertrouwen en de Philadelphia Fed Index en Empire State survey. Deze twee laatste regionale inkoopmanagers indicatoren maakten deze maand een flinke duikeling.

Opkomende markten
De aangekondigde tapering heeft ook grote invloed op de mondiale kapitaalstromen en begint een negatief effect te sorteren op de economische groei van opkomende landen.

Goedkoop Amerikaans geld dat in een zoektocht naar hogere rendementen naar opkomende landen was gestroomd, wordt nu weer massaal gerepatrieerd.

Dit zorgt met name bij landen met grote tekorten op hun handelsbalans voor stevige druk op de eigen valuta. Voor landen als Brazilië, Zuid-Afrika en India zal dit een hogere inflatie tot gevolg hebben wat negatief is voor de economische groei.

Een verdere groeivertraging van opkomende landen zal zeker van negatieve invloed zijn op de Verenigde Staten.

Koffiedik kijken
Hoe de financiële markten verder zullen reageren is koffiedik kijken. Een correctie op de aandelenbeurs valt niet uit te sluiten, zeker niet als de rente verder oploopt en tegelijkertijd de groei vertraagt.

Door een hogere rente neemt ook het verschil af met de hoogte van het dividendrendement, wat een belangrijke aanjager is geweest voor hogere aandelenkoersen.